Corona & Kids
Laat ik eerlijk zijn, ik benijd ze niet: de ouders die nu de extra taak van juf of meester op zich nemen. Het (thuis)werk gaat voor de meeste mensen ondertussen gewoon door. Ik hoor dan ook van veel vaders en moeders dat het een pittige periode is. Burn-out klachten zijn zeker niet uitzonderlijk. Hoe kan je als thuiswerkende ouder toch deze coronasituatie doorkomen zonder compleet af te branden?
Laat ik beginnen met het feit dat er geen ‘one size fits all’ oplossing is. Waar het wel altijd mee begint, zijn je eigen verwachtingen en standaarden. Als je verwacht net zo productief te kunnen werken als op een normale werkdag, dan geef ik je 100% kans op frustratie. Het huis net zo opgeruimd als anders? Vergeet het maar. Wees reëel. Focus op wat wél mogelijk is in plaats van wat (tijdelijk) allemaal niet kan. Aanvullend geef ik je 3 handvatten om met iets meer ontspanning deze periode te overleven:
1) Communiceer
Met je partner. Met je kinderen. Met je werkgever. Met je collega’s. Ze kunnen niet ruiken wat er in jouw hoofd omgaat. Niemand weet wat voor jou behapbaar en mogelijk is, als jij het niet aangeeft. Ze kunnen dus pas rekening met je houden, als jij hen dat vertelt. De belangrijkste persoon met wie je het moet zien te stellen, is waarschijnlijk je partner. Bespreek met elkaar wie, wat en wanneer doet. Neem de dag of de week van tevoren door: op welke momenten moet je écht bereikbaar zijn voor klanten? Wanneer staat een teamoverleg gepland? Waar zit de ruimte voor andere dingen? Kan je elkaar even uit de wind houden doordat de een naar buiten gaat met de kinderen zodat de ander een uur kan vlammen op die complexe taak? Door dit vooraf te bespreken, tackel je bovendien de momenten waarop jullie bijvoorbeeld tegelijkertijd een online meeting hebben. Je hebt nu nog de mogelijkheid deze te verzetten, in plaats van op het moment zelf stress (en ruzie ;-)) te krijgen.
Ook in het contact met je werkgever en collega’s geldt: communiceer, stem af en manage de verwachtingen. Als je voorziet dat je ergens tegenaan loopt, geef het van tevoren aan. Iedereen snapt dat dit gekke tijden zijn en iedereen loopt tegen dezelfde problemen aan. Het is niet erg als je de dingen wat anders aanpakt dan normaal . Als je maar doet wat je zegt (en zegt wat je doet). Neem dus je verantwoordelijkheid en maak duidelijke afspraken, zodat anderen weten wat ze van jou kunnen verwachten.
Ohja, voor opvoedkundig advies moet je niet bij mij zijn 😉 maar kinderen zijn net mensen. Ook met hen kun je volgens mij prima afspraken maken. Misschien kan je er een spelletje van maken. Uit mijn kindertijd herinner ik me nog dat ik wedstrijdjes speelde ‘wie het langste stil kan zijn’ (ik trapte er nog in ook). Wees een beetje slim en creatief !
2) Maak ze moe
Er zijn aanwijzingen dat sport en beweging een positief effect hebben op de cognitieve prestaties van kinderen (en van volwassenen). Waarom de dag niet beginnen met een rondje wandelen of dansen en zingen in de woonkamer? Even de energie eruit gooien, om daarna geconcentreerd aan de werk- of schooldag te beginnen. De dag afsluiten met beweging is ook een mooi ritueel; het markeert de overgang van inspanning (werk/school) naar ontspanning. Rituelen geven regelmaat en rust.
3) Red jezelf eerst
De grootste uitdaging is waarschijnlijk om tijd voor jezelf te vinden. Als dat voor corona al lastig was, zal het nu helemaal een uitdaging zijn. Zie deze periode als een kans om hieraan te werken en juist nu je momenten te pakken. Herinner je wat ze vertellen in het vliegtuig (je weet wel, dat ding waarmee je op reis ging toen het nog mocht ;-)): zet eerst je eigen zuurstofkapje op en daarna pas bij je kinderen.
Hoe doe je dat? Door realistisch te zijn. Check je to-do-list. Waarschijnlijk kan je niet álles doen wat je zou willen. Vraag jezelf af: moet ik dit nu doen? Stel jezelf deze vraag 5 keer en leg steeds de klemtoon op een ander woord.
Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?
Waarschijnlijk kom je tot de conclusie dat sommige zaken kunnen wachten. Stel anders je verwachtingen en standaarden bij zoals hierboven beschreven. Plan je prioriteiten en zet daar ook jezelf op: momenten om te sporten, lezen of gewoon een uurtje buiten in de zon zitten of wandelen. Al is het maar een kopje thee in de ochtend voordat de rest van het gezin opstaat. Alleen al het vooruitzicht van me-time zorgt ervoor dat je de rest van de dag beter aankan.
Tenslotte
We leven in een unieke tijd. Ergens is het heel mooi dat we nu zoveel samen zijn met elkaar. Geniet ervan dat je elkaar beter leert kennen en meer betrokken kan zijn bij elkaars levens. Maak er een tijd van die jij en je kids herinneren als bijzonder! Maak elke dag een foto die laat zien hoe jullie dag was. Ga picknicken tijdens de lunch. Logeer met z’n allen in de woonkamer. Laat je kinderen een dag bepalen wat jullie eten. Kortom, maak er een memorabele tijd van! Succes!