Hoe ook jij van vitaliteit een prioriteit maakt
Per juni 2020 ben ik werkzaam bij het Detentiecentrum in Rotterdam in de rol van interim-vitaliteitsspecialist. Mijn voorgangster heeft behoorlijk wat voorwerk gedaan met gedegen onderzoek en analyses. Verschillende activiteiten stonden gepland, maar toen vond zij elders haar droombaan en kwam corona. Voor mij betekende dit 2 maanden later letterlijk een lege agenda bij mijn start. Maar ook een prachtige kans om vanaf een blanco startpunt de vitaliteit op de werkvloer op te bouwen.
Hier zie ik een parallel met veel andere bevlogen organisaties die heel graag willen werken aan het welzijn van hun medewerkers. Want waar begin je? Wat ga je aanbieden? Hoe krijg je mensen mee? Kortom, hoe maak je van vitaliteit een prioriteit? En dan niet alleen op papier of bij enkele enthousiastelingen maar juist bij de mensen waar het om gaat: de medewerkers.
“Vaak willen organisaties wel, maar weten niet hoe of wat”
Vanuit mijn eigen praktijkervaring als Vitaloog® lijkt het mij supertof om maandelijks te delen hoe ik dat binnen het Detentiecentrum Rotterdam (DCR) doe. Niet om te doceren dat dit dé manier is. Die is er namelijk niet want elke organisatie en situatie is anders. Juist daarom wil ik inspiratie bieden aan bevlogen bedrijven die willen werken aan vitaliteit maar nog niet goed weten ‘wat en hoe’ dan precies. Andersom hoop ik ook geïnspireerd te worden door lezers want ongetwijfeld zal ik tegen zaken aanlopen waarbij ik de input van anderen goed kan gebruiken. Bovendien, waarom zouden we allemaal proberen om zelf het wiel uit te vinden? Juist leuk om samen met elkaar te werken aan een vitaler Nederland!
Bij voldoende animo zet ik deze week mijn eerste bericht online over de eerste stap die ik as we speak aan het zetten ben! So, who is with me?