Vitaliteit en bevlogen medewerkers
Bevlogen medewerkers zijn de sleutel tot florerende organisaties. Medewerkers die zich bevlogen voelen, zijn energiek en zetten de extra stap. Daarmee zorgen ze voor blije klanten en betere organisatieresultaten, terwijl zij zelf meer geluk en gezondheid ervaren. Dat wil je toch?
Mensen met een staat van hoge mentale energie noemen we bevlogen. Soms wordt het daarom ook wel het tegenovergestelde van burn-out genoemd, omdat dit gekenmerkt wordt door een staat van lage mentale energie. De formele definitie is: “Bevlogenheid is een positieve, affectief-motivationele toestand van opperste voldoening die wordt gekarakteriseerd door toewijding, absorptie en vitaliteit” (Schaufeli et al., 2002).
Laten we eens dieper ingaan op deze 3 kenmerken van bevlogenheid.
- Toewijding
Dit verwijst naar de betrokkenheid bij het werk, wat weer afhangt van de mate waarin iemand enthousiasme, inspiratie, trots en uitdaging ondervindt. Ook het gevoel het verschil te maken, heeft hier een sterke invloed op. Hoewel hierbij al snel wordt gedacht aan medewerkers in de zorg of het onderwijs, kan iedereen dit ervaren. Zie ook dit inmiddels beroemde filmpje met een zeer bevlogen steward van Southwest Airlines. - Absorptie
Dit is wat we vaak bedoelen met ‘flow’. Dat gevoel als je met volledige aandacht bezig bent terwijl de tijd voorbij vliegt en je helemaal in beslag bent genomen door je werk. - Vitaliteit
Een hoge mate van energie en mentale weerbaarheid , de bereidheid om een stapje extra te zetten en doorzettingsvermogen; het zijn aspecten van vitale medewerkers. Zowel fysiek als psychisch zitten zij goed in hun vel. Ze kunnen een stootje hebben en stralen energie uit.
Aanpak
Wil je meer bevlogen medewerkers in je organisatie, dan loont het dus om in te zetten op meer vitaliteit, toewijding en absorptie. Hier is helaas geen one size fits all oplossing of aanpak voor. Maar met een aantal interventies kán je bijna niet de plank misslaan: zet mensen in op hun talenten, daag hen uit, ondersteun bij tegenslag, zorg voor goede werksfeer, faciliteer en vergemakkelijk samenwerking (juist nu veel mensen thuiswerken!), bevorder autonomie door mensen inspraak te geven en laat ze doen wat zij belangrijk vinden. Als je dan ook nog specifieke aandacht biedt aan het welzijn van je medewerkers door sport, ontspanning en kennis/workshops te bieden waardoor zij goed voor zichzelf kunnen zorgen, dan komt het helemaal goed!
Investeren loont
Slechts 12% van de Nederlandse beroepsbevolking is bevlogen. Er is dus zeker ruimte voor verbetering! Kenmerkend voor deze groep medewerkers: ze leveren topprestaties, ze zijn productiever dan anderen en zijn intrinsiek gemotiveerd. Er heerst vertrouwen en synergie zonder gezapigheid. Kom je op een afdeling met bevlogen medewerkers dan voel je de energie, het (zelf)vertrouwen en de positiviteit. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met me op.
Ik hoop dat je deze blog inspirerend vindt! Wil je werk maken van vitaliteit en bevlogenheid in jouw organisatie? Kijk dan eens naar De Vitaliteitversneller; mijn online 1-op-1 coachingsprogramma voor HR-professionals die echt werk willen maken van vitaliteit in hun organisatie. Bekijk hier alle informatie: https://www.vitaliblij.nl/vitaliteitversneller/.
Deze blog is geschreven door Margot van Hoijdonck van VitaliBlij. Als Psycholoog NIP en Vitaloog® is vitaliteit op de werkvloer haar expertise.
Volg mij op linkedin.com/in/margotvanhoijdonck en https://www.instagram.com/vitaliblij/ voor meer tips en inspiratie. Je kan je ook inschrijven voor de tweewekelijkse inspiratiemail (klik hier) om op de hoogte gehouden te worden mijn persoonlijke ervaringen, praktische toepassingen en nieuwe ontwikkelingen rondom vitaliteit op de werkvloer.