Hybride werken

Als er 1 woord is waarmee ik de laatste tijd steeds mee om de oren word geslagen, is het wel ‘hybride’. Misschien herken je het, dat je dit ineens overal hoort. In het post-corona tijdperk gaan we hybride werken met z’n allen. Nadat de technologische middelen al jaren beschikbaar waren, zijn we nu ein-de-lijk mentaal ook zover ?

(sorry, ik ben wat sarcastisch hierover omdat het natuurlijk al lang kon maar zoals altijd blijkt ook nu weer: onder druk wordt alles vloeibaar!)

Wat betekent hybride werken?

  • Deels werken op kantoor
  • Deels werken op andere locatie, dit kan zijn vanuit huis maar dus ook vanuit een andere plek
  • Tijdonafhankelijk werken


Het meest gehoorde model is de 50/50 variant van 2 á 3 dagen op kantoor en de overige tijd elders. Dit lijkt tegemoet te komen aan de wens van medewerkers om niet meer volledig terug te gaan naar kantoor. Niet gek; mensen ervaren een betere werk-/privé balans, missen de files en reistijd niet en voelen zich vaak productiever tijdens het thuiswerken.

“Working from home of sleeping at work?”
Nadelen zijn er ook
Het blijkt vaak lastig om los te komen van het scherm waardoor medewerkers ongewild te lang doorwerken, wat oververmoeidheid in de hand werkt. Als je niet oppast wordt daardoor ‘working from home’ vervangen door ‘sleeping at work’. En hoewel mensen vaak meters maken tijdens het thuiswerken, blijkt een kantooromgeving juist beter voor creativiteit en probleemoplossend vermogen. Collega’s om je heen met wie je even kan sparren, die je soms net op het goede spoor kunnen zetten met een toevallige opmerking of met elkaar brainstormen zonder tussenkomst van schermen; het blijkt allemaal het creatieve brein te stimuleren.

Wat ik mis 
In de discussie rondom het hybride werken mis ik hoe we medewerkers ondersteunen bij het doen van hun werk.  

We zien mensen soms als machines: geef ze een laptop met wifi en ze kunnen werken. Maar je hebt zelf inmiddels waarschijnlijk wel gemerkt dat het zo niet werkt ? Alleen, wie heeft je ooit geleerd hoe het wel moet?

Als je weet dat je beter nadenkt door te bewegen doordat je -letterlijk- je brein activeert, wordt het al een stuk gemakkelijker om tijd te nemen voor een lunchwandeling. Zeker als je ook weet dat je toch niet langer dan 1,5 uur met focus kan werken. Als je langer doorgaat, is dat eigenlijk tijdsverspilling. Dan wordt het inderdaad verleidelijk om ‘s avonds de laptop nog eens open te klappen om alles af te krijgen. Waardoor je weer minder goed slaapt, met als resultaat dat je de andere dag minder focus hebt, meer fouten maakt, etcetera etcetera. Daarmee is de cirkel dus rond.

Wellicht denk jij ook na over hybride werken binnen jouw organisatie. Leer je jouw mensen dan hoe ze dit het beste kunnen doen?