Hidde de Vries over slimmer werken: “focus, recharge, repeat”

Vitaliteit op de werkvloer: het centrale thema van mijn VitaliBlij Podcast. Hoe creëer je een werkomgeving die verbondenheid, blijdschap en energie voortbrengt? Hierover ga ik in gesprek met experts uit het veld. HR Professionals, bedrijfseigenaren en leidinggevenden vertellen over hun eigen aanpak en ervaringen. 

Abonneer je ook op mijn podcast via Spotify of iTunes!

In de aflevering van 7 december 2021 is Hidde de Vries te gast. Al meer dan 10 jaar is hij bezig met om mensen en bedrijven te helpen om ‘slimmer’ te werken door goed energiemanagement. Hidde heeft hier ook 2 boeken over geschreven, is columnist voor o.a. RTLZ en veelgevraagd spreker. Tijd dus om hem te vragen naar zijn tips over hoe je in minder tijd meer kan bereiken door te leren focussen en ontspannen! Beluister deze aflevering van de VitaliBlij Podcast zeker als je:

  • wilt leren focussen zoals mariniers dat doen
  • 25% productiever wil werken in minder tijd
  • het ultieme tijdsbestek om te presteren wil weten
  • wil kennismaken met de ‘amplitieve’ aanpak (i.p.v. preventie)
  • wil horen wanneer Hidde zelf behoorlijk nat ging tijdens zijn Leadership-trail op Mallorca
  • tips voor organisaties om de werkplek zó in te richten dat medewerkers productief en vitaal kunnen werken

Hidde heeft mij het inzicht gegeven dat focussen een vaardigheid is die je kan leren en hoe pauzeren daarbij helpt. Het belang van lummelen wordt zwaar onderschat en is ook onderdeel van goed presteren! Ik hoop dat jij er ook waardevolle informatie uit haalt voor jezelf of je organisatie. De podcast is te vinden via alle reguliere kanalen waaronder Spotify (klik hier om direct naar de VitaliBlij Podcast op Spotify te gaan). In de podcast verwijs ik naar mijn gratis online training die vanaf 18 januari weer van start gaat: de Vitaliteitscheck-up. Met deze training ga je in 4 weken zelf aan de slag met de vitaliteit bij jou op de werkvloer. Doe je mee? Inschrijven kan via deze aanmeldpagina.

De ruwe transcriptie van het podcast interview is hieronder te lezen.

00:00:03
Margot: Welkom bij een nieuwe aflevering van de VitaliBlij Podcast. Deze keer een gast, Hidde de Vries, van de Recharge Company waarbij we gaan hebben over en wat dat dan is en waarom dat goed is. Dus ik ben heel erg benieuwd, Hidde, welkom.

00:00:23
Hidde: Dank je wel.

00:00:24
Margot: Ja, en misschien goed als jij jezelf even voorstelt voor de luisteraar?

00:00:28
Hidde: Maar mijn naam Hidde de Vries. Ik ben inderdaad oprichter van Recharge Company en schrijver van het inmiddels mijn tweede boek. Dit keer eerste boek was Recharge in 7 dagen en ik schrijf columns voor RTLZ en Sprout Magazine. Ik ben ook vader van Boet van vier en woon in Den Haag.

00:00:55
Margot: Nou, mooi verhaal, en een druk leven als ik dat zo hoor. Dat brengt mij bij de eerste vraag: wat betekent vitaliteit voor jou?

00:01:04
Hidde: Vitaliteit betekent ik. Laat ik het zo zeggen, ik heb eigenlijk stiekem liefde. Een haat liefdesrelatie in het woord vitaliteit betekent voor mij goed, lekker in je vel zitten en in je hoofd is alleen: ja, als je mensen vraagt: ja, wat doe je aan vitaliteit, dan zullen ze vaak wat mijn we gaan kijken zeggen. Nou, ik, ik ga naar de sportschool, bedoel je dat dat ik eet, gezond en in het in de werkmaatschappij om het zo zeggen is. Het is een de term vita loog of je loog. Mythologie is een beetje verheven, naar naar een soort van verplicht nummertje vaak. Dus we begrijpen allemaal in de business waar het over gaat, maar als je het naar de medewerker uitzet dan wordt het een wat lastiger verhaal. Dus vandaar mijn mijn haat liefderelatie dus gewoon over de afgelopen jaren heen zo als verplicht nummertje gepresenteerd wel zo veel meer is. En als we kijken naar wat vitaliteit voor je doet, dan dan ja, dan zouden we eigenlijk gek zijn om daar niet bewust mee bezig te zijn. Ja.

00:02:16
Margot: Ja, want eigenlijk zeg je het, het is vooral het woord eindelijk wat misschien bij medewerkers of bij mensen die er iets mee moeten, eigenlijk al een allergie oproept, op weerstand oproept nog voordat je ermee begonnen bent, wil welbeschouwd ja, wie wil er nou niet lekker in hun in hun vel zitten of je lekker in z’n hoofd zitten?

00:02:34
Hidde: Toch klopt.

00:02:35
Margot: Ja.

00:02:38
Hidde: Dat is gewoon zonder, want het ja, als je een logisch nadenkt je moet vitaal zijn, letterlijk om goed te kunnen presteren, om dingen voor elkaar te krijgen, om de dingen te bereiken die je wil bereiken. En je kan best dat je je kan best slecht leven, af en toe te veel eten, op stap, gaan, slecht slapen. Dat kan je lichaam prima aan, als je DNA, maar wel weer letterlijk en zo pakt.

00:03:07
Margot: Ja.

00:03:08
Hidde: Ja, in bedrijven worden soort gebracht van ja, als je maar een vitaal bent, dan presteer je beter. En dan dan, dan gaat het helemaal goed. Terwijl daarmee slaan we eigenlijk de essentie, de man helemaal neer.

00:03:20
Margot: Ja, precies en wat je zegt hem bedrijven naar de, daar wil ik dadelijk heel graag met jou verder over praten. Ja, wat eigenlijk kan werken, wat wel kan werken, heel om het op de werkvloer ik dan wel verder te brengen naar de mensen en mensen daar juist ook bij te helpen, om wel vitaal te worden, op een manier die dus ook ja.

00:03:38
Hidde: Is.

00:03:39
Margot: En ehm, wat jij ook zo mooi zegt, is voor vitaliteit te. Het is misschien ook geen doelgroep zich, maar het is eigenlijk voor een basisvoorwaarde om dingen te kunnen doen die je wilt doen. En en hoe doe je dat? Want als ik jou eens horen: hé, je hebt een gezin te bedrijf, je je bed columnist. Nou, volgens mij ben je echt heel ja bezig. Bij hoe oud jij zelf, al die bal in de lucht, hoe blijf jij zo vitaal!

00:04:07
Hidde: Nee, ik pas heel veel elementen uit ons Richard programma toe. Ik zal straks niets meer over vertellen. Waar ik zorg dat dat eigenlijk slaap, is één van mijn belangrijkste pijlers en ik probeer echt voor 11 uur in bed te liggen. Dagelijks, dat lukt niet altijd. Vannacht was het geloof ik half één, maar het idee wel is dat op het moment dat jij een goede nachtrust kan genieten, dat jij goed slaapt, dat je ook je diepe slaap goed meepakken en dan heb je gewoon meer energie gedurende de dag en die energie. Als je die weer goed en bewust inzet, dan behoud je die ook langer. Gedurende de dag krijg je meer dingen voor elkaar en mn voeding let ik op wil niet zeggen dat ik nooit slecht eten ik kijk niet naar de mcdonald, maar af en toe is een een ijsje of en vlees eet bijna niet. Maar als ik bijvoorbeeld uit eten gaat, dan vind ik het wel lekker een stukje vlees te eten. Dus dr zijn alles met alleen met mate en ook al eens kijken naar beweging. Ik train drie, twee, twee tot, laat ik het zo zeggen, twee tot vier keer per week en dat dat zorgt er gewoon voor dat je die energie ook op andere manieren in zit dan alleen maar je werk gedurende je werkdag. Zorgen dat je niet continu naar scherm zit te kijken en dat je niet continu dezelfde plek zit, dat je beweegt dat je aan de ene locatie naar de andere gaat ook veel mensen die nu zeggen: ja, maar door de thuiswerken zit ik alleen maar af te beschermd is natuurlijk een beetje onzin, want je kan van alles ondernemen om te zorgen dat je die plek waar je zit afwisselt hè alleen, dat alleen al zorgt voor dat er in je brein van alles gebeurt en geactiveerd wordt, waardoor je geheugen, je je leerproces je leer curve weer aan zet.

00:06:00
Margot: Bedoel je dan hier de? Bedoel je dan letterlijk dat je bij wijze van spreken je kantoortje op zolder afwisselt met af en toe om even aan de keukentafel werken en en weer terug?

00:06:09
Hidde: Op zn minst en en laten we uitgaan van de meest benauwde situatie. We hebben laatst voor de gemeente Amsterdam met grote hybride werken congres gedaan en daar ging het erover dat dat met name de jongeren heel graag naar kantoor wilden, ook naar naar het gemeentehuis om om daar te werken. En dat was dan niet alleen vanwege de de de de ruimte daar, want die wonen allemaal een postzegel natuurlijk in Amsterdam, maar met name ook was het verhaal om te leren van de ouderen, meer senior mensen en toen dacht ik dat terug. Ik zeg ja, maar dat is een w. St. Maar ook die ouderen zullen daar kantoor moeten komen, en niet alleen om de werkkamer, wat ongetwijfeld een luxe werkkamer te verwisselen het kantoor om daarmee ook andere omgeving en echt weer in je eigen omgeving, hè van van je werk te zitten, ook om weer te leren van de jongeren en want de technologische evolutie en de ontwikkeling gaat zo ontzettend snel als shawls senior, laat ik het zo zeggen, niet bijblijft toe te leren van de juniors van de nieuwe manier van denken, van de nieuwe techniek, van de nieuwe, een manier van werken. En dan loop je op een gegeven moment achter, mis je de boot. Dus het is niet eens alleen de de omgeving waar je zit en dat begin dus inderdaad dan met van je zolderkamer naar de keuken gaan en vice versa gewoon even andere omgeving. Maar dat kan ook zijn: meer in de omgeving gaan zitten die inspirerend is. Want ja, de keukentafel en de zolderkamer zullen ongetwijfeld ontzettend inspirerend zijn. Maar ga keertje in een, in een cafeetje ergens zit, dan ga je een keer bij flexplek zitten zoeken bij een collega, ga samen aan een aan een tafel zitten, zodat je wat meer interactie hebt, en dat hoeft niet voor elke vorm van werk die je moet doen. Dus de dingen waar je extra moet focussen kan ik me voorstellen. Dat doe je misschien liever op de zolderkamer maar als je mails moet wegwerken of je moet kleine klusjes doen, ja, dat kun je natuurlijk prima in een andere omgeving doen.

00:08:12
Margot: Ik kreeg ken heel erg wat je zegt en als ik mijn administratie moet bij werken, dat is natuurlijk de hobby van elke ondernemer, maar dat doe ik dat ook. Het liefst de koffietentje dan denk ik: ja, leuker kunnen we het misschien niet maken, maar wel lekker.

00:08:27
Hidde: En.

00:08:28
Margot: En een mooi daarin is ook wel, vind ikzelf dat je een soort van tijdslot met jezelf afspreekt en dan denk ik: nou voor de lunch, dan moet ik terug zijn, maar dan dan zou je het ook dat het klaar is en dat geeft ook weer even een andere dynamiek aan. Ja, misschien niet de hele lange winter van thuiswerken en maatregelen.

00:08:48
Hidde: Precies.

00:08:48
Margot: Dat geeft we een nieuwe impuls, dus dat is het is mooi. Ik denk dat je eigenlijk in deze vijf minuten ontzettend veel tips, maar je geeft aan mensen die energie erin te houden en jij doen er zelf ook al je ja, jullie eigen regie, George programma dat je daar zelf ook elementen uithaalt om vitaal te blijven. Nou ja, sowieso kan ik iedereen aanraden om je boek lees. Ik vind het echt heel compleet overzicht van nou eigenlijk, van hoe je inderdaad op een vitale manier kan leven, kan werken. Maar misschien toch goed voor de mensen die nog niet hebben gelezen, Richard, wat bedoel je daarmee? Wat is het? Hoe steekt jullie programma dan in elkaar?

00:09:28
Hidde: Richard is een begonnen, ooit als de David richards ik had het het het verhelderende inzicht in 2011 dat we met alle twee steeds drukker krijgen en daar steeds slechter mee omgaan, bijna niet meer uit te leggen. Tegenwoordig je een burn out, symptomen bij mensen slecht slapen, depressie, de individualisering van de maatschappij. Naar zo kunnen we nog wel doorgaan en ik had zoiets van, dan moet je toch iets aan kunnen doen. En bij de meeste programmas die ik tegenkwam, het duurde te lang of je moest er te veel voor lezen of je moest ellenlange surveys gaan doen en het sprak me gewoon allemaal eigenlijk. Ja, ik denk, je moet gewoon een programma hebben, wat effectief is, uiteraard maar ook fun, want dat is niet leuk is, dan doen we het niet. Ik noemde net al die term vitale orgie ja, Grieken, logie op het moment dat je vitaal, als je dat woordgebruik zijn ook mensen die denken van: ja, het is leuk, maar voor mijn partner hetzelfde als met yoga. We weten allemaal dat het goed is, maar als je tegen mij zegt: kaarten voor yoga, weekend, dan zal ik ook niet zo snel zeggen: oh leuk, dan ga ik mee naar toe. Het mooiste voorbeeld was nog een keer een directeur die komt uit zijn kantoor lopen en die zei: hé, hoe is het heb vanochtend nog heerlijk gestrekt Femke, zijn collega achter hem stond en naar mij glimlachte, ze luisteren van yoga en die had inderdaad de yoga oefeningen uit om Richard programma gedaan. Die ochtend dus, maar die er is, is echt cruciaal want anders dan je weet, ook de manier van leren en je kan meer opnemen als je een plezier in hebt, als je de ervaring, als je die die positief ervaart dan leer je gewoon ook makkelijker, dus effectief fun en ook vooral schaalbaar want de uitdaging wordt steeds groter. We krijgen steeds meer cognitieve stress. Of zegt dat uitdagingen met het werk die die met ons brein te maken heeft, waar we vroeger heel veel uitdagingen natuurlijk met ons fysiek, is er nu veel meer naar ons mentaal en de emotionele kant van het werk dat met zich meebrengt vaak emotioneel op reageren en dus educatieve, effectief, fun en schaalbaar en aan de hand van die pijlers ben ik toen op zoek gegaan van ja, wat moet ik vond het programma worden en het lijkt mij, dat is gewoon een aanname die ik ben gaan zoeken de afgelopen jaren. Van een week kun je in een week mensen echt iets laten ervaren, mensen echt bewust maken van hun voet, van van ja, waar kun je nou winst behalen voor jezelf op het gebied van energie, maar ook van focus voor je mindset en een week bleek lang genoeg om dat te doen, want ik wilde zo kort mogelijke tijd doelgroep, het programma zijn. Ja, ga maar zn en mn bejar mindfulness training doen, dan ben je acht weken onderweg. Dat ze iets van, nee, het moet snel moet, praktisch leuk is. Een week leek mij een heel goed uitgangspunt en ik ben heel erg kijken. Van is dat dan haalbaar? Maar dat bleek dus haalbaar. En toen later zijn we ons veel meer gaan richten op op bedrijven, omdat daar de de de snelste Wim valt te behalen en ook een andere, ja, andere vorm van van je bedrijf runnen is ehm en ik merkte dat in de bedrijfswereld op het werk. Hè, dan is de werkweek duurt gewoon vijf dagen en mensen vinden het leuk om iets met hun ding te doen. Leuk om iets met collegas te doen. Wij, dit weekend is het wel week en dat is gewoon eigen tijd, vrije tijd er iets minder, maar dat was in ieder geval 12 jaar geleden of zo. Ik begon al lang zon, omgedoopt in het Richard Richard, vijf heette dat toe en ehm. We zijn toen overgestapt omdat we ik heb altijd overtuiging gehad van van vitaliteit. Well being is is slechts één pijler van het totale plaatje, want als jij echt iets wil veranderen, dan moet je kijken naar je mindset dan moet je kijken naar je energie of je well being hè, je slaap, je je voeding, je beweging, dat soort zaken, je ademhaling. En dan moet je kijken naar je focus, want je kan nog zo vitaal zijn. Maar als jij een focus, kom je nog geen steek verder en je moet kijken naar de omgeving waar dat in zeg maar dat zich afspeelt, want je kan nog alles goed doen. Maar als je omgeving jou tegengewerkt of je omgeving is negatief of het zit gewoon niet mee. Je omgeving, ja, dan dan dan ben je nog steeds geen steek vanuit.

00:14:13
Margot: Met die eving, sorry dat ik er breekt, maar met een bedoel jij dan met name de mensen met die jij in je omgeving hebt.

00:14:21
Hidde: Bent je omgeving maar ook en we hadden het net over heel simpel, je ruimte, waar zit je? Zit je ook dat zolderkamertje dat is gewoon als jij een heel klein, donker kamertje zit, de hele dag nog. Maar dat is niet bevorderlijk voor je creativiteit, voor je, voor je inlevingsvermogen is dat, dat werkt gewoon niet goed voor je hersenen. Als dat ik, als ik nu mijn boek ging schrijven, dan zorgde ik locaties op waar ik gewoon een weids uitzicht had. Dat als ik dan aan type was en ik keek dan even een beschermengel zag ik gewoon een weiland of een prachtig, nog een keertje de bergen in het verleden. En dan ga ik gewoon, zoek ik die locaties op, omdat je dan merkt dat je brein veel meer input verwerkt, veel meer input geeft. Dus nou ja, toen uiteindelijk vanwege dat en dan is onze grote. Mijn grootste overtuiging is nog: je moet ook al die vlak jezelf de tijd en ruimte geven om te. Dus je moet op je mindset moet je Richard en je moet je focus. Je Richard, je moet je energie, moet je Richard, maar ook je omgeving moet je zo nu en dan Richard, je eventjes weer een stap terugnemen van zijn dit de mensen. Waar ik energie krijg, zijn het de mensen die stimuleren. Ze zeggen dat wij zijn het gemiddelde van mn vijf mensen waar we het meest mee omgaan. Die mensen zijn ook niet altijd top in hun energie en dat is helemaal niet erg. Maar als iemand bijvoorbeeld continu maar negatief is en en de energie uit te trekken, dan loont de moeite om die relatie is even onder het licht te houden en te kijken van. Is dit nou wel iets wat mij wat bijdraagt aan mijn levensgeluk om gaan mijn energie en vanuit daar zijn we toe overgaan naar het hertek wint George programma onder het idee wat hij steekt, staat voor alles onder een bepaald onderwerp. Onder invloed van social media leek dat een hele hele handig, hele duidelijke mmm. Maar we zijn nu en dat is wel leuk om te melden sinds kort overgegaan naar onze nieuwe naam, omdat we toch meer internationaal ook al gaan, omdat we dat holistisch juist nog meer willen benadrukken en de kracht van het totale programma. En we zijn dus net overgestapt op Richard en nieuwe website in de maak. Nieuw logo, inclusief een jaarprogramma dan terugkomend op jouw vraag: wat is dat, Richard je dan in principe in de basis is Richard je vijfdaagse challans die aangaat met je bedrijf of met je team of individueel, waarbij vijf dagen uitgedaagd wordt op je mindset die energie, je focus en je omgeving. En dus op dat effectiever Richard je dat je beter je energie weet te verspreiden over die die pijlers, over die element en je krijgt om. Per dag krijg je activiteiten waar je aan die je dient te brengen. Zeg maar, en dan krijg je punten voor. Zou ga je met je team punten scoren en op het moment dat er vragen zijn, dan kun je altijd contact opnemen met onze coaches die je dan verder kunnen helpen, op wat voor gebieden of dat de motivatie is, op moment dat je niet goed met je manager weg kan, daar adviseer nodig hebt, bijvoorbeeld ook in de corona in de eerste lock down hebben we een programma gemaakt, speciaal voor de zorg, medewerkers en dat is toen bij de diverse UMC is is dat aangeboden? Ja, en daar zag je dat met name dat coaching stuk heel veel waarde boot, omdat mensen, ja, die die die zaten dan. Normaalgesproken waren ze in de verpleging en nu is het onderzoek DC, waar ze vier mensen per dag zagen overlijden voor hun neus. Dat soort dingen, en dan is dat wil niet zeggen dat onze coaches al die daken ook daadwerkelijk verhelpen, maar wij konden wel de juiste manier doorverwijzen en het is een hele laagdrempelige manier om je mensen coaching aan te bieden. En die eerste stap richting richting verbetering, ja.

00:18:20
Margot: Mooi en en de echt het hè, de aandacht ook die is voor mensen en dat ze denk ik, ook het gevoel hebben van: hé, kan ergens terecht met mijn of wat dan ook is, ja, dat is volgens mij al 90 procent en inderdaad dat stukje doel voorbij. Zo ook de tips die daar dan in zitten, die ja, die die helpen natuurlijk ook enorm. Maar het is wel de combi van en ja, ik denk heel mooi ook dat je op zon manier, juist in een lastige situatie, mensen echt kan helpen.

00:18:46
Hidde: Ja, je ziet wat wat het mooier dan is is als iemand nou iets heeft met zn manager of niet lekker in zn vel zit, of thuis wat wat wat zorgen heeft. Ja, dat zijn vaak dingen die je. Dan ga je niet meteen naar hr een coach gesprek aan te vragen of om psychologische ondersteuning te zoeken, en via onze toe kun je dat. Dus we hebben werken dan met een portaal een platform waarbij je je kan aanmelden en dan kun je ook de app die erbij hoort downloaden en het is allemaal heel ingenieus mooi in elkaar. Maar dan kun je dus heel makkelijk contact opnemen met een coach daar genoeg. Die coach neemt pro actief contact met jou op als deelnemer op de vraag je ook luisteren weet dat we dr zijn. Je hoeft niet te reageren, maar nog geen vraag hebben. Neem vooral contact op, want daar zijn we voor.

00:19:38
Margot: Meer.

00:19:39
Hidde: Je ziet dat dat gewoon heel veel bijdraagt aan het het het goed voelen, de well being zeg maar van mensen, omdat ze gewoon bepaalde ja vraagstukken kunnen of behandelen of of bespreken die is anders gewoon niet zouden doen.

00:19:56
Margot: Ja, ik denk dat hier ook een waardevol de tip in zit. Voor werkgevers zijn die zin, want als we het hebben over vitaliteit, dan dan hebben we het vaak over preventie. Hè, dus voorkomen dat mensen ziek worden. Maar er zit eigenlijk nog fase daarvoor en dat is veel te noemen. De dus dat is iets wat voor iedereen geldt, zonder dat je. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden, zeg ik dan. Maar dus ook al ben je best oké, je gaat alles best goed, er zijn altijd wat dingetjes tegen aan lopen. Maar als jij terecht zegt: ja, je gaat daarvoor niet meteen naar hr of niet meteen naar een huisarts of wat dan ook, maar doen we het heel laagdrempelig aan te bieden of daar heel ja, low key eigenlijk mee aan de slag te kunnen gaan. Als als mens zijnde kun je wel voorkomen dat dingen eigen worden of of slechter worden, en daardoor werk je eigenlijk aan vitaliteit, zonder dat je het misschien ook maar hoeft te noemen. Om dan even op op de haat liefdeverhouding.

00:20:52
Hidde: Ja.

00:20:53
Margot: Ja, ja, ja, heel mooi en en ik hoor je ook zeggen van het is het is eigenlijk een holistische aanpak. Nou, dat, dat is ook wat wat mij heel erg aanspreekt in in jouw verhaal en in in in wat er is, ook heel mooi terugkomt in jouw boek. En wat je eindelijk, wat ik ook hoor zeggen is van eigenlijk moet je steeds schiet, ga, ik vertel het maar even als even afstand nemen, even opladen en en weer doeg kunnen gaan, bijvoorbeeld als het gaat om focus of om energie of om uw omgeving, de ondertitel van het boek.

00:21:24
Hidde: Is als ik.

00:21:25
Margot: Goed herinneren ook focus richartz.

00:21:27
Hidde: Piet.

00:21:28
Margot: En ehm, ja, en dan denk ik, ik snap wel, maar voor mensen is dat misschien nog best lastig, want je gaat, weet je wel, je je je je storten. Om acht uur ‘s ochtends, om halfnegen start je met je werk of die laptops en en je gaat een soort van een streep door tot vijf uur, een klopje dicht om eh, om misschien moe of niet ja, je aan je privéleven te beginnen. Maar eigenlijk zet je van: ja, je hebt af en toe heb je plek puntjes nodig en waarom is dat dan zo belangrijk? Voor die focus? Kun je daar iets over vertellen.

00:22:01
Hidde: Ja, zeker, kijk, wij zitten hier noemde het een politie, preventie, reparatie. Wij zitten zelf in echt in het politie in. Het programma is ooit begonnen vanuit de preventieve hoek, maar op het moment dat jij een politie goed inzetten en dan is die preventief ook veel minder noodzakelijk. En ik vind ook zelf het stukje om politie veel leuker. Hoe kun je beter worden? In plaats van: hoe kun je voorkomen dat je ziek wordt? Dus alleen al die die insteek ben ik veel meer van het positief, omdat ik van overtuigd ben dat ons brein veel beter functioneert op het moment dat het een positieve omarmd, in plaats van het negatieve proberen te vermijden dat dat is een hele ander. Ja, het is toch een een andere insteek hoe je daar naar naar naar kijkt. En ja, heel eerlijk vind ik eon politie, een stuk fik, een stuk interessanter als je dan kijkt naar focus. We kunnen gemiddeld genomen, maar ons zeg maar 40 tot tot tot 90 minuten aan één stuk door focussen. Daarna zwakt van je prestatie af. En omdat überhaupt al te bereiken, moet je je focus gaan trainen. Er is net als met sporten. Je moet je brein een beetje zien als een spier op het moment dat jij naar de sportschool gaat en je gaat je spieren trainen. Dan ben je ook aan het stress aan het opbouwen en dan laat je het weer gaan, stress aan het opbouwen en dan laat je het weer gaan. Letterlijk stress, richards om je te focussen moet je ook stress op bouwen. Dus op het moment dat veel mensen niet op het moment dat jij gaat focussen dan bouw je een bepaalde stress op, je in je in je hoofd en die ervoor zorgt dat je dat je het kan opnemen, dat je het kan ehm, dat je het je eigen kan maken, zeg maar dat je brein niet goed kan verwerken. Maar dan moet je letterlijk weer Richard, dus dat moet je aan, moet je dat opbouwen. Dus in het begin, met met 20 minuten focus en dan 30, 40 en dan zo kun je jezelf daar beter in maken. Maar ook daar moet je dat even weer loslaten en op het moment nemen om echt even helemaal niks te doen. We noemen we dat in Nederland heel mooi zijn het enige land dat daar wordt vijf lummelen dat is echt letterlijk. Niet je telefoon, niet je laptop, niet een podcast gaan luisteren, niet iemand bellen en gewoon puur even helemaal niks, je brein even de ruimte geven. Ik kijk naar buiten gaan, beetje dagdromen dat zijn ontzettend goede manieren om je brein tot rust te laten komen. Hele grote, ja, ik wil bijna zeggen fouten die mensen massaal begaan. Dus als je naar een meeting hebt, hebben we straks klaar met de podcast. En het eerst dat mensen doe, is op een telefoon kijken welke wat sceptisch hebben gekregen, welke e mailtjes zijn binnengekomen, je ergens op reageren.

00:24:54
Margot: Herkenbaar.

00:24:55
Hidde: En en wat je dan eigenlijk doet, je brein is dan heel hard beziggeweest om allerlei dingen een plek te geven in je hoofd, en vervolgens moet je tot rust komen om die dingen ook te kunnen slaan. Maar we gaan nog meer informatie dr. In stompen nog meer informatie, dr. En wat je ook ziet tijdens de de hele hele loopt daar een periode dat het continu zoomen mensen zijn continu op hun stoel aan het kijken naar een scherm. Dat kost ontzettend veel energie voor ons brein, omdat je continu aan het kijken bent. Wat doet die? Waarom zit Pieter met zn vinger in zijn neus? Waarom zit meer geïnteresseerd kijken, waarom zit al met dingen op te schrijven, heeft die dan bij? En er is ook nog content we continu bezig, ben je daarmee klaar en als je hersens, je brein zegt, dat deden we in eerste instantie nog allemaal meer dienst, een uur waardoor je dus meteen naar de volgende meeting moet. Dus dat brein er blij mee bezig, het eind van de dag, met die echt niet meer waar die waar niet over heeft, plus dat je dus niet beweegt want die beweging zorgt er ook voordat je hersenen, dat je hippocampus bijvoorbeeld, dat ie weer geactiveerd wordt, de hippocampus ik liever vergeten hoor, maar die die zorgt ervoor dat je geheugen en je leren dat zit daarin, maar ook je beweging. Dus op het moment dat jij gaat bewegen, activeerde hippocampus werk, waardoor je ook beter informatie opslaat dus.

00:26:20
Margot: Om.

00:26:21
Hidde: Optimaal te kunnen presteren, om slimmer te werken moet je dus zorgen. Wil je echt zorgen dat je na een uur gefocust werken aan een vergadering, na een telefoongesprek, een uur paige presentatie noem maar op: echt vijf minuten, minimaal even een rondje van dat even naar de wc gaat, even niks doet, even je brein weer de ruimte geven om tot rust te komen.

00:26:44
Margot: Meer mooi, want.

00:26:47
Hidde: De de.

00:26:47
Margot: Voor nu heel veel dingen in mijn hoofd op, maar het eerste waar ik denk, of er zijn twee dingen waar ik aan denken. In het eerste is je zegt: vijf minuten lummelen opladen het klinkt zo simpel. En waarom doe? Vinden dat ze een moeilijke of weet niet of wat. Wat denk jij?

00:27:04
Hidde: Nee, het is heel moeilijk, is wel grappig was. Laatst zijn we op een leadership terug geweest naar uiteindelijk mallorca we zouden naar Marokko gaan, maar ook gewoon het luchtruim, drie dagen voordat we vertrokken. Dicht dat. Wij hadden alleen maar Marokko in de gaten gehouden. Van nou, die die die besmet dingen gaan naar beneden, maar zij hielden ons in de gaten. In brons gingen de besmetting omhoog, hebben we het luchtruim heel snel een andere locatie? Wat we gedaan hebben we vijf dagen door de bergen? Uiteindelijk van mallorca gelooft of niet, maar er zit echt prachtig en enorm uitgestrekt berglandschap we gaan Heike met, voornamelijk in stilte. Mmm ik ben, is de reden om het zo maar te zeggen. Ik weet best wel inderdaad dat je af en toe stil te betrachten maar ik merkte op een gegeven moment dan in.

00:28:04
Margot: Oh, ik hoor je even helemaal niet meer praten.

00:28:10
Hidde: En er is geen tv, waar geen echt.

00:28:12
Margot: Oh, ik onderbreek je heel even eerder, want ik ik hoorde je even niet meer als je de laatste zin opnieuw kan vertellen over: ja, ik hoorde je even niet meer praten.

00:28:23
Hidde: Dat is gek!

00:28:25
Margot: Het knippen we d’r wel uit, maar als jij je verder de laatste cineville herhalen dat je stuk moest zijn.

00:28:33
Hidde: We gingen dus naar die die bergen in mallorca en en een tijdens die stilte wandelingen. Dat ging allemaal prima en maar er was een moment ‘s avonds en wij zaterdag dan in zon blokhut en in die blokhut hadden. We hadden geen telefoons, die hadden ingenomen van tevoren echt een digital detox en er was geen tv, geen radio. Dr was geen waar, geen tijdschriften, niemand dat een boek meegenomen, dat ook zo aangeven. En toen merkte ik op een gegeven moment mezelf, ook op het moment ik dacht van hé is nu niks te doen, behalve dan het dezelfde gesprek of een gesprek verder gaan met met andere. En dat waren supergroot je gesprekken. Maar die realisatie van ik kan niks doen, er is je je brein, wil die afleiding, dat onze monkey mijn, ik schrijf het uit mijn boek ook over het het brein, dat wil entertainment worden, die nul ervaringen vernieuwing, impulsen en die stilte, dat dat momenten van er is niks, dat is, dat is bijna beangstigend, ziet dus ook daar speelt de moderne maatschappij de moderne technologie fantastisch op één, want er is altijd iets te doen, op je telefoon is altijd iets te kijken, op tv, Netflix heeft altijd weer een nieuwe zeer en dus de informatiestroom die die die blijft maar gaan. En dan is het de de grote uitdaging van deze maatschappij. Dat, omdat we daar zo verslaafd aan raken, wordt steeds enger om niks te doen. Als je kijkt naar dat is wel een mooi voorbeeld. Die marshmallow test, die kun je ongetwijfeld op YouTube terugvinden over dan leggen ze een marshmellows neer bij een kindje in een in een test ruimte. En dan zegt: nou, je mag m nu opeten je mag m ook wachten en als ik terugkom krijg je twee marshmellows en daar worden ze natuurlijk getriggerd doordat doordat snoepje wat voor ze ligt. Als je kijkt naar de afleiding, als je dat snoepje vergelijkt met afleiding en je vergelijkt dat kindje met volwassenen, dan zul je eigenlijk heel makkelijk de vergelijking kunnen trekken. Wij zijn zo bespaard aan die afleiding, zijn zo verslaafd continu iets te doen te hebben. Allemaal mooi onderzoek dat destijds was gedaan, waarbij mensen in een een volwassene dit keer in een kamer worden gezet. En daar staat een elektrocuteren apparaat en die mensen worden neergezet. En dan de vraag.

00:31:04
Margot: Joh.

00:31:05
Hidde: Blijf hier lekker zitten, je straks halen en die mensen, die gaan dan de zichzelf elektrocuteren kleine stootjes maar wat wel pijn doet, zeg maar gewoon omdat ze niet niks doen willen hebben.

00:31:18
Margot: Dus liever pijn dan stilte dan helemaal niks kunnen.

00:31:21
Hidde: Doen, ja, en dat maakt het zo moeilijk en zeker als je bedenkt van oké, hè, deze podcast, ga ik even vijf minuten dat voor mezelf laten bezinken maar ondertussen zit er op mijn telefoon of er 16 appjes die ik moet zien, 35 mailtjes en de belt iemand ook naar die moet ik bijvoorbeeld.

00:31:39
Margot: En door, en dan heeft op het moment van van is alweer voorbij natuurlijk, ja, en en ik snap wat je zegt natuurlijk, maar ik denk ook van oké. Maar wat? Wat is er zo erg eigenlijk aan die monkey mijn, die continu met prikkels veel, want die heeft kennelijk een reden om dat te willen of of of iets ons af te houden van iets anders. Heb je daar ideeën bij?

00:32:05
Hidde: Nou ja, kijk, het is evolutionair gezien helemaal niet die monkey mijn. Die is altijd al zo geweest om ons te beschermen tegen gevaar, moet je voorstellen. Vroeg op de prairie was het essentieel dat die mijn telkens kijken is: wat gebeurt er, wat gebeurt er, waar? Het gevaar? Die is wel een beetje veranderd, dus je kan je afvragen: in hoeverre werkt dat brein in dat aspect nou nog zo effectief voor ons? Je kan ook kijken. In plaats van dat ik nou mn brein de schuld gegeven, ga ik er zelf wat mee doen. Ik weet dat mijn brein snel afgeleid is, dus laat ik zelf maar eens kijken hoe meer rust momenten voor mezelf kan inplannen.

00:32:44
Margot: En.

00:32:45
Hidde: Je zo een aantal, ongetwijfeld een aantal werkgevers hebben die naar luisteren ook voor je personeel is dit is van essentieel belang. Hoe zorg je er nou voor dat ze niet continu zichzelf het elektrocuteren zijn bij horen bij wijze van spreken, maar dat ze echt af en toe even die rust nemen? En dat is net zoals met dat focus wat ik net zei. Dat moet je oefenen.

00:33:06
Margot: Ja, want iemand daar zet je wel iets relevants want want waar ik net ook nog is van wauw wat zonde eigenlijk ik heb, soms lijkt het wel zo veel mensen machines zijn of zo zo zoals wordt gekeken van je clubs, je laptop open en als je maar wie je hebt, kun je heel het ook weg op mijn. Zo werkt het natuurlijk echt niet, want we zijn mensen die dus inderdaad af en toe moeten pauzeren, die gevoelens en emoties hebben, waarbij natuurlijk van alles gebeurt, maar waarbij ik, als ik jouw verhaal zo ook al denkt van ja, wat zonde, want dan heb je dus net een meeting gehad of een belangrijke koken had. Maar doordat je het niet even die vijf minuten laten bezinken dan mis je ook de kans om die informatie daadwerkelijk in je op te nemen en eindelijk volgens mij wat je zegt van je korte termijngeheugen naar je lange termijn te laten ze, waardoor het ook, ja, als het gaat over creativiteit, probleem oplossen en verbanden leggen. Ja, dat dat gebeurt toch wat meer op de achtergrond in ons brein, juist als in rust zijn. Maar het is zo zonde, vind je dat, dat gevoel krijg ik erbij van we werken zo hard met zn allen en kennelijk laat: wie is de kans liggen om effectiever te werken? En enkele, zoals jij ook ook zegt?

00:34:22
Hidde: Ja, dan, dan ben ik ook weer uit. Het boek heet smart marktplein smart op de achtergrond is ook echt van: hoe kun je nou slimmer gaan werken in plaats van harder? Want we hadden over de afgelopen jaren was het werkethos altijd work, hard play hard is, met andere woorden keihard werken en dikke wagen, heel druk aan het bellen, veel geld verdienen en play hard deuren, vakanties en en veel op stap en diners en alles to the Max. Met de tools en de capaciteit die we tegenwoordig hebben, betekent dat letterlijk dat je jezelf nooit kan werken. Kiyoshi als ik me niet vergis in het japans ik beschrijf ook in mijn boek het verhaal van een jongedame van 23 die op straat dood neervalt nadat ze de negen, negen, zes mentaliteit in China, haar haar zeggen dat ten einde woord voor woord is.

00:35:25
Margot: Het is zes dagen per week. Hoe zat het van negen tot?

00:35:28
Hidde: Nee, ik van negen tot negen, zes dagen per week.

00:35:31
Margot: Dat hoef je natuurlijk niet heel lang te doen voordat er een keer iets mis gaat in die zin.

00:35:37
Hidde: En dat is ontzettend veel ophef over geweest, en ook tot aan de Chinese overheid aan toe, waar dus het het probleem is dat we kunnen. Nu precies wat je zegt. We hebben een briefje en we kunnen werken, we hebben wifi dus we weten ook van elkaar waar we dan zijn, dat we aan het werk kunnen ze, dus het zorgt ervoor dat over de of of te veel welvaart ervoor zorgen dat je juist moet gaan leren om zelfstandig die stap terug te gaan nemen, want anders dan werk je zelf letterlijk een pot.

00:36:11
Margot: En dan werk je eigenlijk voor steeds meer, steeds harder, steeds beter op. Maar gaat het volgens mij ook heel erg terug naar jezelf op een gegeven moment van ja, maar wat vind ik eigenlijk belangrijk en waarvoor? Ja, wil ik leven? Waarvoor wilde ik werken als ze zijn? Dat denk ik ook vragen die iedereen zichzelf een keertje zou moeten stellen om te voorkomen dat je die grenzen dus niet kan stellen en er overheen gaat.

00:36:35
Hidde: Is het vaak gebeurt als je die vraag niet zelf stelt, dan dat het leven en waar je?

00:36:40
Margot: Ja.

00:36:41
Hidde: Zonder al te filosofie spiritueel te worden, maar hoe je krijgt, altijd op het moment van bezinning, van ja, hartstikke leuk werkt nu tien uur per dag. Is dit nou waar ik gelukkig van wordt?

00:36:54
Margot: Ja, en als het levert niet stelt, dan is het wel je lijf die eigenlijk heeft het hier niet verder. En ja, en dan zal dat de moment zei van herbezinning althans zo is dat voor heel veel mensen natuurlijk wel het geval. En en wat jij ook zegt, hoe moet ik even doet en een stukje focus. Wat ik hier uit halen uit jouw verhaal is dat het eigenlijk een vaardigheid is die je moet trainen. En het is iets wat, denk ik, voor heel veel mensen ehm gezien wordt als iets van oh. Ik, ik heb geen focus, dus pech of of nou ja, je ziet.

00:37:26
Hidde: Je focussen.

00:37:27
Margot: Ja, ik kan me niet focussen en als een voldongen feit is en natuurlijk hè ik, ik ben ook. Soms heb ik ook dagen waarin mijn focus vergelijkbaar is, die met de normaal dat ik denk je hoe dit wordt toen, echt niet vandaag, maar ehm, je kan, het is trainen. Je kan zeggen wat jij zegt, van hé, beginnen eens een keer met tien minuten focus en met 20 minuten en bouwen verder uit. Wat zijn verder ehm ja, tips misschien toch die je hebt voor mensen om om ja productief te kunnen werken, meer focus te hebben.

00:38:01
Hidde: Ja, nou, wat ik doe, wat ik wel vaak hoor, is inderdaad, ik ik kan me niet focussen over wat jij zegt. Ik heb vandaag mijn dag niet, dus het gaat niet lukken is natuurlijk een verschil tussen kunnen en zin hebben en je ziet dat ook vaak met de sportschool. Heel simpel voorbeeld: je hebt hard gewerkt, je komt ‘s avonds thuis, je weet dat je eigenlijk wilde gaan sporten, maar je ziet de bank, je denkt: ik ben zo moe, ik zo moe en terwijl, want dan vaak gebeurt, is dat je ook inderdaad op die bank neerploft en en ook naar bed gaat. Je weet, als je nog naar de sportschool gaat, van je gaat lopen al ga je maar gewoon een broekje lopen, dat je veel meer energie, veel lekkerder in je vel zit. Op het moment dat je dat activeert dan ga je dr, je hoofd, je je, je brein, je emoties zeggen. Ik heb daar geen zin in en dat is vaak ook met focus. Op het moment dat je dr dan toch toe aanzet, dan kan het best zijn dat het prima gaat.

00:39:01
Margot: Mmm.

00:39:03
Hidde: Dus dat is één: het het het leren herkennen van wat je hoofd zegt en waar je brein en je lichaam toe in staat is.

00:39:12
Margot: Dus je zult je dus niet trappen in dat verhaaltje wat je jezelf eigenlijk aan het vertellen bent. Pardon dat je dat je eigenlijk het kan herkennen en kan ik geen zin. Dat is eigenlijk geen excuus.

00:39:23
Hidde: Dit moment, ja, het is een beetje wat ik benoem in mn boeken, ook als de honky mind versus de professor brein in mijn, dat geregeld reageert, heel impulsief die inreed Gert, heel emotioneel, heel erg vanuit gevoel. De professor, brein, je ratio die deed gewoon wat bepaalde zaken voor een bepaald effect hebben. En die professor die bedenkt s avonds van, joh, weet je, het is eigenlijk wel wel interessant. Laat ik morgenochtend nou eens eventjes gaan sporten of gaan hardlopen. Dan voel ik me de rest van de dag verder en dan wordt je ‘s ochtends wakker en dan denk ik: die monkey my, die neemt dat over, want die zit er al veel langer in ons brein, echt 100000000 jaren versus drieënhalf 1000000 jaar. Ons professor ook bij die mij, die denkt: het is koud, buiten gevaar. De scouts, het regent zijn collegas die nu misschien op weg is, je goede voornemens, die is gewoon veel krachtiger, veel sterker dan je hebt, professor, partij. En op het moment dat je dingen voor elkaar wil gaan krijgen, dan is dus heel belangrijk om te weten wat je wilt bereiken, ook waarom je dat wil bereiken. Dus waarom vraag, die activeert monkey maakt, die zorgt ervoor dat je het ook een beetje gevoel gaat. En op het moment dat je dat activeert ze zeggen het zo, je professor, brein is vijf procent en onze knowing maar je monkey my dus 95 procent en die reguleert onze doen. Maar heel veel processen. Waar je onbewust van bent, is het moment dat je niet 95 procent kan activeren, datgene wat je gaat doen, wordt het veel krachtiger. Jullie hadden het net over administratie voor ondernemers, dat het altijd zon zon fijn klusje is op het moment dat je je beseft: ja, waarom stuurt die facturen oh? Wacht even, want dat is omdat ik dan nog geld op de rekening krijgt. Dat is omdat ik dan kan groeien als onderneming. Dat is omdat ik, dan wordt het een heel ander initiatief. Wordt het een heel andere project dan dat je denkt van getverdemme moet ik gaan doen. Je hoort die monkey my al zitten denken van oh. Ik heb hier geen zin, ik weet niets anders uitstelgedrag.

00:41:40
Margot: Ook niet onbekend. Nee, dus je moet eigenlijk eigenlijk de de monkey mijn verleiden door een goede reden te bedenken: ja, waarom je toch wil en en dan, als je die eenmaal mee hebt, dan heb je dus letterlijk 95 procent van je gedrag al in handen. En in de goede richting, ja, mooi, he, een focus, heeft het ook heel erg te maken met dat zeg maar in het begin is moeilijk, maar als je er eenmaal inzit dan dan ga je tenminste dat zelf ook wel. Hoe kun je dat begin dan? Nou? Ja, los van wat je nu al zegt, omzeilen lukt niet, maar hoe kun je het dan toch voor jezelf zo makkelijk mogelijk maken?

00:42:18
Hidde: Intelligentie, een heleboel manier, een vergelijk het ook echt letterlijk met naar de sportschool gaan. Hoe zorg je ervoor dat je en ik zeg sportschool hé, maar of het hardlopen is, zon, buiten wandelen of fietsen of boksen of de sportschool? Whatever maar het is vaak de eerste stap daarnaartoe die is het moeilijkst wij zijn vaak met met de bekende in de zee ik woon zelf eigenlijk zijn in scheveningen vaak zwemmen, s ochtends vroeg, nou kun je vertellen, daar voel je je nooit voor. Als je dan wakkerworden ze er in ieder geval ik ga nu dr, zijn ze Nederland nog steeds, het is koud en ik wil niet en dan kom je in je bij bij de strandpaviljoen aan en dan leg je de, je spullen neergelegd bij de zenuwen. Dan dat uitkleden naar he, we gaan is verschrikkelijk, iemand die koude wind en dan sta je bent vier graden in je zwembroek op het strand. Nou, dan denk je bij jezelf niet goed en dat gevoel wordt er nooit anders. En dan loop je de eerste stappen, die zijn helemaal. Ze het dan ook donker is, dan denk je echt mijzelf toe, ik en dat is en dat is venijnig en alles elke je lichaam schreeuwt, doe ik niet, maar ook die mij, die is helemaal hype roodgloeiend en je professor, brein weet waarom je doet en dat is gewoon een kwestie van zorg dat je daar niet door laten afleiden, gewoon gaan en zo is het eigenlijk ook met dat focus bedenken wat je wil gaan doen, waarom dat voor jou belangrijk is. Zorg dat alle e mail, WhatsApp telefoon, kinderen door de buurvrouw, dat die allemaal zo veel mogelijk uitstaan zorgt dat je omgeving optimaal is. Dus dat je ergens zitten waar je je kan concentreren en voor de één kan dat prima een coffeeshop, je zijn of een een restaurant van hotel, lounge, waar het voor de andere echt een zolderkamer moet zijn en en weet wat je wil gaan bereiken, zit voor jezelf ook een soort van timer ik wil dit en dit afmaken daar heb ik mezelf anderhalf uur voor en dan kun je ook voor jezelf zien: hé, wacht, even is nog geen half uur, dus ik moet nog heel even door, kom op en als er dan niet opkomt prima parkeren. Even vijf minuten en vijf minuten mag kunnen kijken naar die vijf minuten later ben je het over de vergeten ben je weer door. Probeer voor jezelf zo veel mogelijk manier te vinden om die kleine, ja valkuilen zeg maar u omzeilen.

00:44:47
Margot: Ja, dus het is ook heel erg, hè, dr is geen won size fits all oplossing, maar ken je jezelf en en maakt de omstandigheden zo optimaal mogelijk en vooral elimineren afleiding inderdaad, alle nooit uit. En en iemand uit, ja, dat dat dat heel wat moeite om in een focus komen en wat mijzelf trouwens wel helpt, merk ik nu besef ik me nu is, is soms al beginnen in de zin van als ik bijvoorbeeld weet ik veel een powerpointpresentatie gaan maken en om letterlijk dat dat blanco vel, wat ik voel, me ligt. Dat is dan nou ja, march waardoor ik uitstelgedrag gaan vertonen. Maar soms denk ik dan: oké, ik opende in ieder geval alvast powerpoints stap één en ik zit een titel, nif en nou, dan pak ik nog even koffertje zo, maar dan dan ga ik echt beginners. En het feit dat er al staat, het feit dat feitelijk nog niet zo heel veel, maar het feit dat er al iets van een begin is, dat helpt mij wel altijd om. Ja, om dan ook daadwerkelijk te beginnen. Is dat ook iets wat je eigen kind of of zeg ik, nu heel persoonlijk voor mij is?

00:45:50
Hidde: Nee, nee, absoluut, want wat je aan het doen bent, dan is je. Je zet het vast klaar zit. Je kan meteen daaraan beginnen. Ik zeg ook altijd: als je ‘s ochtends nou.

00:46:00
Margot: Echt.

00:46:01
Hidde: Als je slimmer wil gaan werken, zorg dan dat je ‘s ochtends als eerste begint aan een belangrijk project. Niet je mail, niet andere afleiding, geen se, maar eerst belangrijke project. En dat lukt het beste als je het ‘s avonds ook klaarzetten precies wat jij zegt, hé, die powerpoint die staat er voor jezelf. Alvast de eerste hij over gedachtes op die site is, weet ik veel wat er moet, eerst een interview komen, er moet een probleem komen, er moet een een uitdaging komen en hoe ik het oplossen.

00:46:32
Margot: En.

00:46:33
Hidde: Open dat en en en en ga dan eventjes weg. Ga je koffie te pakken of je t, maak je hoofd weer even leeg, want als je dan meteen door zou gaan, dan krijg je dus ook dat je dus met al die andere dingen nog Joost. Dus als je dan je hoofd even leeg, het letterlijk gaat lummelen dan kom je terug, dan ga je dr vol voor en dan heb je dat al meteen voor je neus staan. Dus dat helpt om. Wijs om dus voor zorgen dat je echt dr ingaat in plaats van dat je je weer laten afleiden.

00:47:01
Margot: Ja, ja, ja, zo werkt het voor mij in ieder geval echt heel goed. En wat ik ook al lied is, als je alsjeblieft meer zelfbewust, goed over processen, je lijf en in je hoofd als ik ga, als ik dus alsnog afgeleid raak na een uur bijvoorbeeld of anderhalf uur, of ik of ik vind mezelf in één keer terug in mijn mailbox, ja, dat gebeurt dan wel is, dan weet ik nu, is die focus is gewoon op, nu is het even klaar, ik kan me ook wel verder gaan, maar dat heeft geen zin meer. Als je het hebt over productief werken en slimme werken, kan ik beter inderdaad nu ofwel iets anders gaan doen of je volume paus nemen worden, never daarna effectief ook weer door te kunnen gaan, in plaats van mezelf dan nog verder te blijven pushen want dan is het ja, ik zeg het maar zo, dr moet je 100 procent inzet leveren, misschien 20 procent rendement, terwijl eigenlijk kan het ook veel sneller en slimmer gaan. Als je jezelf maar weer opgeladen opnieuw aan die taak zet. En dat is volgens mij heel erg in lijn met wat jij nu natuurlijk ook beschrijft hier.

00:48:02
Hidde: Ja, het is trouwens wel zo dat dat mensen denken vaak van hé, ik kan dat prima en het is ook, hè, je kan prima, een dag, de hele dag zoemer je de hele dag focussen of de hele dag met het project bezig. Dat kan prima. Dus destijds onderzoek gedaan door stanford naar een veertigurige werkweek versus zestigurige werkweek en je zag heel mooi dat in het begin, die eerste weken zelfs heb je hogere productiviteit met die 60 uur werkweek logisch werkt, anderhalf keer zoveel, dus dat, dat red je best wel even. Alleen na een paar weken zag je echt de de vermindering van de productiviteit inzetten, bij die 60 uur gewerkt, waar die van 40 uur constant blijven. Wat je dan ziet is dat na een week of zes echt uit mn hoofd. Dan gaat die productiviteit van die zestigurige werkweek die duikt onder de productiviteit van die veertigurige werkweek en dan daalt die verder en verder. En dat is hetzelfde met werken voor jezelf, hè op het moment dat jij een uur werkt in internet, pauze, dan blijft die productiviteit, die blijft hoog. Je komt ook veel sneller, weer iets low wij werken veel samen met met mariniers en dan vragen mensen ook vaak maar: ja, maar hoe zit het dan met die met die met die mariniers? Want als die uitgezonden worden naar een op een missie, dan moeten ze eigenlijk continu de de die spanningsboog volledig hoog hebben. Je moet continu stress zitten.

00:49:38
Margot: Van.

00:49:39
Hidde: Alert zijn, van van snel kunnen reageren, van weten wat er gebeurt, en dat kan omdat ze dat heel erg trainen. Dus als jij had nooit traint, ja, dan dan dan wordt je moe. Dan snap je af dan wel ze dat zo aan het trainen zijn en zo geleerd hebben om hun kleine momentjes te pakken. Tussendoor, zoals bij tennisser, die gaan dan die die die is van een racket aan ze checken? Ja, echt niet! Dat je dat met met je vingers dan nog eventjes een verschil in kan maken, is puur even voor jezelf om even letterlijk te lummelen om je brein even zo snel mogelijk tot rust kwam. Zon micro, zon, micro Richard.

00:50:21
Margot: Ja, mooie en en ik denk ook dat begint altijd met bewustzijn, maar ook inderdaad de kennis hebben van hoe doe ik dat dan? En en dan ook in de praktijk brengen en daarbij misschien ook voor jezelf dus de lat, ja, even laaggelegen dat je niet voor jezelf verwacht dat je in één keer inderdaad een hele dag kan focussen op wekenlang op de toppen. Voor je kunnen kan presteren, moet uiteindelijk denk aan de 80, 20 regel zoals we die we hebben bij voeding ook van de. Natuurlijk, hè, als de basis goed is, kun je eens een keer dat frietje eten, of we dat ijsje. Zo geldt dat misschien ook voor. Ja, met focus werken van natuurlijk, als het moet, dan dan kan het allemaal prima en dan heb je misschien een week waarin het wat drukker is. Als je dan misschien voor jezelf daarna ook maar zorg dat je een keer een dag wil klungel of even kan bijtrekken met simpele taakjes nou dan dan zou je het voor jezelf ook in balans, maar.

00:51:13
Hidde: Precies die dag ontbreekt bij mensen.

00:51:15
Margot: Precies.

00:51:17
Hidde: Om tot rust komen is vaak weer gevuld met social media, verplichting, sociale stapjes of uitstapjes een pretpark, iets met de kinderen, dus je bent nu aan ik net al heel terecht en die 80, 20 eigenlijk zou iedereen willen uitdagen incluis mezelf, want ik loop ik mijzelf ook vaak genoeg voorbij dat ik tijdens een leadership in in mallorca ook mijzelf weer echt tegenkom. Ervaring, maar je moet af en toe diepgaan om jezelf tegen het kan, maar die 80, 20 weet je wel, als je dan kijkt naar je bent een uur aan het werk. Dat betekent dus 48 minuten keihard knallen, echt gefocust op één ding, en dan 12 minuten om even helemaal niks te doen. Als je het zo je dag invult dan zul je onherroepelijk ervaren of meer energie en focus en en en rust in je hoofd. Je aan het eind van de dag het en doordat je dat doet, ga je ook rustiger. Je die je nachtrust periode in, zeg maar, waardoor je ook beter slaapt, dieper slaapt en waardoor je dus ook daar weer meer energie uithaalt.

00:52:31
Margot: Dan wordt het een positieve vicieuze cirkel.

00:52:34
Hidde: Precies.

00:52:34
Margot: Ja, mooi is dat. Je hebt echt ongelooflijk veel verteld.

00:52:39
Hidde: En en.

00:52:39
Margot: En tips gegeven, links en rechts, over het het opladen focus en en ook met name hoe dat holistisch allemaal in elkaar samenhangt waar ik ook wel benieuwd naar ben, is: stel iemand luistert naar deze podcast, is hmm erg professional, is bedrijfsuitje naar of leidinggevenden die denkt: ja, oke leuk voor mezelf, kijk, dit is incorporeren maar hoe kan ik dit nu ook binnen mijn organisaties of binnen mijn team? Ja, hoe kan ik zon omgeving creeren waar het natuurlijk ook al eerder heb, ik altijd mijn omgeving die helpt om om mensen uiteindelijk makkelijker te maken, om op te laden. Om drie, ga, om slimmer te werken, hè, want dat is eigenlijk waar wat jouw boodschappen, Kees van, werkt niet harder, maar slimmer. Hoe kan je dat nou faciliteren heb je daar tips, suggesties idee voor?

00:53:31
Hidde: Ja, anders Richard jaar programma, nee, ja, ja, dat dacht ik registreren met een knipoog, maar dat is natuurlijk wel. We achter staan en dat is wat wat we geloven. We hebben dat richards programma ook al zei. Hè dat, dat bieden we drie keer per jaar in geheel vernieuwde versie aan, omdat we niet geloven dat je continu, elke dag met vitaliteit bezig moet zijn. Dan worden mensen dr. Zijn er dan helemaal klaar mee en dan haken ze af. Dus wij geloven veel meer in bepaalde momenten gedurende het jaar waar je het echt goed aan zit. En dan bedoel ik niet workshop alleen maar echt mensen ervaring biedt.

00:54:09
Margot: Mmm.

00:54:10
Hidde: Moment dat die ervaring hebben, dan kunnen ze ook echt veel meer laten landen van hé, wacht even, ik merk het inderdaad dat die 80, 20, dat 12 minuten rust ervoor zorgt dat ik die volgende 48 minuten nog beter presteert, nog lekker in hun vel zit, nog minder fouten maken. En op het moment dat je zon zon week wij noemen dat dan een richards week. Maar weet je het, organiseer zelf iets anders, dat stuk. Het gaat erom dat je dr. Echt bewust mee bezig bent, dat je mensen laten ervaren hoe veel energieker en gefocust zich kunnen voelen op het moment dat je dat doet, dat die mensen ook de tools geeft om pro proactief zelf mee aan de slag te gaan, want zij dat al eerder, zei ze, dat is een veto. De één die vindt het heerlijk om s ochtends de mediteren naar de andere wordt hemel, gillend gek als die ‘s ochtends moeten mediteren en dat geldt voor alle onderdelen van well being.

00:55:01
Margot: Ja.

00:55:02
Hidde: Niet iedereen reageert ook hetzelfde. Opvoeding. Dus het helemaal geen zin om iedereen aan hetzelfde voedingspatroon te zetten. Wat wel helpt, is mensen te laten ervaren wat een gezonder voedingspatroon met je doet, of wat het weghalen van van vlees of van van gloeit bijvoorbeeld voor je kan doen. En doet niks. Nou, dan weet je, dat, hoef je, dr. Ook niet meer over na te denken. En wat wij daarnaast altijd adviseren is: doe iets met het leiderschap, zorgen dat je het leiderschap programma in place hebt, want die leiders zijn, hoe je het ook wendt of keert en hoe je het ook wendt of keert, de, de rol als voorbeeldfiguren binnen de organisatie is, komt te vaak kwam in ieder geval vaak bedrijven tegen en dan zeggen ze: ja, nou, we bieden dit aan, dat aan en gebruik wordt gemaakt van gemaakt. Ja, nou eigenlijk niet zo heel wat doet de leiding. Doet die het management? Nee, nee, nee, die doen niet aan mee. Ja, logisch dat dan niemand, want niemand bijvoorbeeld de veiligheid dan ook om mee te doen. Dus het is echt belangrijk om met dat leiderschap ook dit initiatief op te pakken, te omarmen dat zij het ook enthousiasmeert en en en overbrengen aan hun collegas je zorgt voor de juiste terminologie dus niet yoga, mindfulness en en vitaliteit, sorry komt ie toch weer, maar iets is waarbij mensen denken: hé, dit is leuk, hier ga ik ermee doen, je kan ik wat mee, dit, dit wil ik wil ik gaan doen. Variatie in je aanbod, dus niet alleen maar een lezing of niet alleen maar de stoel, masseur of of alleen maar een boek, want juist de combinatie zorgt ervan, want ik heb lekkere stoelmassage gehad, toen was het bij jou. Ja, nee, dat is niks voor mij, maar ik heb toevallig dat het boek gelezen wat dat voor jou heeft gedaan. Beetje dus het is the one size fits zorgt dat iedereen zijn of haar eigen beleving daarin kan ervaren en dat ze onderling ook die ervaringen kunnen uitwisselen, van elkaar kunnen leren, zodat mensen zelf ownership gaan pakken over hun eigen, wel, die.

00:57:12
Margot: Ja, dat dat is echt het ultieme doel, denk ik, dat mensen inderdaad zelf daar bewust van zijn, zelf ook willen werken aan hun eigen wel be, vitaliteit of of hoe je het noemen. Maar in ieder geval ja, dat het gefaciliteerd hoe dat de aandacht voor is, dat het kon je ook zeggen, hé, dat het normaal is om het aan te werken. Dus dat er zit nog wel eens inderdaad een stigma rondom en mentale well being of rondom joca of wat dan ook. Maar ja, het mag er allemaal zijn en en daar kunnen leidinggevende zeker van, hoe is dat? Dat herken ik ook echt. Dus ik denk, ja, super veel verteld, pijn om jou te luisteren.

00:57:52
Hidde: En.

00:57:53
Margot: Hoe te horen? Ja, eigenlijk al die kennis en ervaring die jij in de afgelopen nou, wat is het tien plus, je hebt in een notendop mee te krijgen voor jou in deze podcast en wat ik weet wat je zegt, jullie begonnen hartstikke mooi programma, ook voor mensen en bedrijven om om daarin te ondersteunen. Dus dus voor degenen die luistert, dan denk ik dat is interessant. Vooral een kijkje nemen op op de website en dat is volgens mij Richard company punt com.

00:58:23
Hidde: Nee, we zijn nu naar de richards twee sixty punt com.

00:58:27
Margot: Oké, sorry goed.

00:58:28
Hidde: Dr. Drie, zes, nul punt komt.

00:58:30
Margot: Ik zal, ik zal het erbij zitten, aflevering, dan moet dat goed te komen. Wat ikzelf niet ik wil meegeven en en luisteraar is, als je zelf aan de slag wil met vitaliteit, kun je ook meedoen met mijn vitaliteit. Check up. Die gaat op 18 januari van start. Ja, waarin je in drie modules meeneem om zelf een plan van aanpak te schrijven en draagvlak creëren om dat plan ook echt uit te voeren. Nou, misschien dat daar gewoon drie George die aanpak in meegenomen kan worden, natuurlijk, maar ja, vooral eigenlijk een stok achter de deur, ook om in 2002 22 echt werk te maken voor vitaliteit. Dat is waar. Ik wil graag bij helpen en ja, wat wij gaan doen hier is, denk ik, ook jouw boek geven en iemand die deze podcast beluisterd en kon aangeven wat voor type hij of zij er uit gaat meenemen. Want nogmaals, ik vind jouw boek echte aanrader ik ik denk ook voor iedereen die nog los van van wat dan ook, denkt, ik wil er iets mee aan de mee gaan doen. Voor jezelf of voelde je bedrijf. Ja, het is gewoon heel overzichtelijk, holistische boek en we vinden het leuk om iemand daar blij mee te maken. Dus je hebt wat mij betreft ik ga het de vraag worden: welke tip neem je ook wel van de en ga in de praktijk brengen. Is dat wat jou betreft ook een goede of heb je aanvullen.

00:59:56
Hidde: Ja, absoluut, en voor de luisteraars nu ook meteen: denkt nou eens voor jezelf, wat is nou hetgeen waar je echt iets aan gaat hebben? Wat ga je echt voor jezelf proberen om om te doen? En laten we sowieso drie boeken doen. Mijn versturen die aan de drie, drie langs inzendingen op in.

01:00:14
Margot: Leuk, ja, ik ben ontzettend benieuwd wat wat daar naar voren gaat komen. Daar ga ik misschien ook wel weer zelf leuk inspiratie uit te halen, dus je bent eigenlijk benieuwd en nou super, dat jij ook drie boeken wil verzenden dus dank je wel hier daarvoor en natuurlijk voor dit moment en ontzettend veel succes en plezier bent met alles waar je mee bezig bent.

01:00:36
Hidde: Dank jij ook, terwijl de luisteraars thuis ook.

01:00:40
Margot: Absoluut dank, en graag tot in de volgende aflevering.