Tibor Olgers over korte pijn en lang geluk

Vitaliteit op de werkvloer: het centrale thema van mijn VitaliBlij Podcast. Hoe creëer je een werkomgeving die verbondenheid, blijdschap en energie voortbrengt? Hierover ga ik in gesprek met experts uit het veld. HR Professionals, bedrijfseigenaren en leidinggevenden vertellen over hun eigen aanpak en ervaringen. 

Abonneer je ook op mijn podcast via Spotify of iTunes!

In de aflevering van 8 juni 2021 was Tibor Olgers te gast in de VitaliBlij Podcast. De eerste gast in mijn podcast en wat voor een! Tibor coacht DGA’s en zelfstandig ondernemers waarbij vitaliteit een van de belangrijkste pijlers is. Dat dit verder gaat dan het eten van een appel, vertelt Tibor in deze podcast waarbij we het hebben over:

  • de zin van het leven (is leven)⁣;
  • het belang van keuzes maken en dat je daarbij anderen zal teleurstellen;
  • hoe je vitale werknemers herkent en wat hun toegevoegde waarde is;
  • weerstand die van binnenuit komt⁣;
  • korte pijn en lang geluk (en waarom we helaas vaak kiezen voor kort geluk en lange pijn)⁣ .

Zet 2 mensen met een holistische kijk op vitaliteit bij elkaar en je krijgt deze podcast van een uur waarbij we alle facetten bespreken in de context van vitaliteit op de werkvloer. ⁣ ⁣

Het gesprek met Tibor heeft mij inzichten gegeven die ik jou ook gun! Ik hoop dan ook dat jij er ook waardevolle informatie uit haalt. De podcast is te vinden via alle reguliere kanalen waaronder Spotify (klik hier om direct naar de VitaliBlij Podcast op Spotify te gaan).In de podcast verwijs ik naar mijn gratis online training die vanaf 18 januari weer van start gaat: de Vitaliteitscheck-up. Met deze training ga je in 4 weken zelf aan de slag met de vitaliteit bij jou op de werkvloer. Doe je mee? Inschrijven kan via deze aanmeldpagina.

De ruwe transcriptie is hieronder te lezen.

 

00:00:00
Margot: Dit is een bijzondere aflevering van de VitaliBlij Podcast. Want normaal praat ik zelf in het luchtledige in mijn microfoon over vitaliteit. Deze keer heb ik echter een gast in de podcast waar ontzettend blij mee ben. Welkom Tibor Olgers, dank je wil dat je mee wil werken aan deze podcast. Fijn dat ik dat bij jou op kantoor mocht doen, dus het ook voor je gastvrijheid.

00:00:21
Tibor: Met heel veel plezier.

00:00:22
Margot: Ja, dank je wel en nou, de zullen ongetwijfeld met zij die we kennen, zijn ook mensen die jou niet kennen. Ik volg je al een tijdje op Instagram en dan klinkt in horen over de vitaliteit, hoe je dat doet binnen jouw organisatie, hoe je daar mensen coacht en traint. Mn, ondernemers, directeuren directrice van ondernemingen, en daarnaast heb je een achtergrond in de beveiliging, op behoorlijk niveau. En ook daar heb je een hoop wijsheid uitgehaald die met ons deelt. Dus ik vind dat bijzonder leuk op te volgen. En nou, ik denk dat bijna een paar, alles wat je doet, dat daar een raakvlakken in zit, met vitaliteit, ook vitaliteit op de werkvloer. Dus hij gaat het over hebben. En ja, ik ben ook wel eens ontzettend blij dat jij al jouw wijsheden ook wil delen met ons vandaag. Dus dat is misschien toch handig dat jij ook iets vertelt over wie je bent en wat je doet.

00:01:16
Tibor: Wat de introductie even kijken? We kunnen daar nog aan toevoegen, als ik het heel kort moet houden, dan kijk ik er gewoon heel erg aandachtig naar de wereld, naar mensen, zoek ik naar patronen en als ik denk dat ik een patroon hebt gevonden, dan deed ik die. Dus dat is wat ik doe. Ik kijk naar een dag geen, ik deel wat ik zie. Wat specifieke, het type punt NL, het bedrijf. Wij helpen ondernemers, zzpers die echt al een bedrijf hebben en en vooral directeuren in het MKB om zakelijk door te groeien zonder dat ze hun privéleven voor hoeven in te leveren. Sterker nog, ik geloof dat succesvol voldoening is, geen succes is om die twee echt hand in hand te laten gaan, als winst op alle fronten. Ik heb zelf inderdaad een achtergrond bij een speciale politie- eenheid. En wat we doen is: we dompelen ondernemers Eritrea voor een paar dagen onder in de principes in. Die vinden de principes van special forces de de succesvol, de strategie van wat meer jongeren, startups denk aan iets of je be of zelfs wat ouder. Hotmail die doet toch hele dingen, heel anders dan de standaard management boekje leren en als derde pijler de oude wijsheid van stoïcisme je gaat dood, dus doe er wat aan u in een notendop en ja, zo die die drie pijlers, die daar daar dompelen we ondernemers in onder. En het doel moet zijn: het goede leven meer en en een bedrijf kan daar een fantastisch middel voor voor zijn. Dus dat is wat ik doe.

00:02:46
Margot: Mooi en en heel divers, denk ik.

00:02:48
Tibor: Ook ja, zeker weten.

00:02:50
Margot: Ja.

00:02:51
Tibor: En het laatste jaar is het voor mij anderhalf jaar is voor mij heel lastig geweest om met iets anders bezig te zijn dan: ja, je kan het vitaliteit met mn, maar in ieder geval wij, wij een leven op een hele onnatuurlijke manier, al heel lang nog wel even op een hele ongezonde manier, al heel lang. Daardoor wordt je natuurlijk ziek, als je maar lang genoeg van de van de natuur af beweegt wat je ziet vervolgens hebben we een overheid die heel kunstmatig en ongezond ingrijpt gewoon gewoon meetbaar gruwelijk ongezond heeft ingegrepen disproportioneel en en natuurlijk met als doel dat we weer terug kunnen gaan, onnatuurlijk doorlezen hè, dus dat is eigenlijk ook. Als je kijkt naar de maatregelen, zit daar niet een visie achter van oké, wat probeert de natuur in ons duidelijk te maken? Wat is er met onze vitaliteit gebeurt? Waarom zijn muziek ziek? Nee, wat kunnen we kunstmatig doen, zodat we door kunnen gaan met de onnatuurlijke manier van leven? Dus laatste jaar heb ik me daar ook heel erg veel over over.

00:03:49
Margot: Maar ja, dat heeft je bezighouden en en en als ik dan een vraag hé, hoe vitaal voel jij je eigenlijk vandaag?

00:03:57
Tibor: Je erbij, ik zit er goed bij, dat kan niet anders. Ik kan niet anders zeggen. Het is voor mij een zo harde eis. Ja, ja, hoe druk en ik krijg, hoe meer je ik sport en ontspanning in mijn agenda blok en ja, dat is dat is zo’n basis gewoon bij mij geworden. Dat omdat ik weet dat je alles wat ik belangrijk vind in het leven. Dat bepaalde ik daarop. De man die ik wil, zijn vriend die ik wil zijn, de de, de, de werkgever die ik wil zijn, de gina die ik wil, zijn richting volgen is alles moet doen met dit met dit lijf en energie.

00:04:34
Margot: Die daarin zit.

00:04:35
Tibor: Ja, dus de zorg ik heel goed voor.

00:04:36
Margot: Ja en en dat is een mooie bordje zegt, want ik denk nou wat je zegt over het onnatuurlijke leven in het ongezonder leven en over de de ontspanning in de sport, en alles hangt met elkaar samen om uiteindelijk leven te kunnen leiden met voldoening, met energie.

00:04:50
Tibor: Is het enige doel ja, tof leven leven?

00:04:53
Margot: Ja, en we hebben heel veel mensen daar moeite mee. Ja, weet jij hoe dat komt?

00:04:57
Tibor: Nou, we kunnen zeker weten, de inhoud induiken maar op een meter ieder komt omdat wij door middel met elkaar verwarde. Dus het doel van het leven is voluit leven en een middel kan bijvoorbeeld is je werk hè, of je nou in loondienst zit of een of een eigen ondernemer bent, al het andere is het middel en wat wat er gebeurt. Dus als jij middel en doel met elkaar gaat, verwarde dus bijvoorbeeld werk wordt toe. Ik moet zoveel mogelijk carrière maken of het bedrijf en zo succesvol mogelijk worden. Als dat dan het doel wordt, dan kun je het originele doe het goede leven voluit leveren. Dat kun je bent nu bereiken. Dat ga je dan als middel inzetten. Dus je gaat en dat zie je bijvoorbeeld als je kijkt naar dat zijn voornamelijk mannen, 90 procent mannen, de absoluut top, dus heb ik het over de nul komma één procent.

00:05:40
Margot: Mmm.

00:05:40
Tibor: En die bevrijd, letterlijk hun leven ingeleverd om aan die top te komen, dus die hebben we niet alleen maar hun vitaliteit ingeleverd, maar ook een relatie. Zitten ze ingeleverd, gemoedstoestand hebben ingeleverd, geloven dat als ze dat doel bereiken, de top op het gebied van werk, dat ze dan het goede leven hebben. En dan heb je dus die twee omgewisseld dus dat is één. We hebben het doel niet meer helder en voor het goede leven, zeg maar vol voluit leveren. Nogmaals, dat is de bedoeling is niet zo zuur als sterven, terwijl je alles nog in je hebt, die woorden die dr gehad, dat je moest schrijven of die liefde of die vergiffenis die moest geven. We moeten allemaal uit en wij maken ons zelf. Wij is dat we niet alles kunnen uiten door externe factoren, terwijl als je goed gaat kijken, dan zeg je nu die dingen: die denkt niet omdat jij vindt dat je niet mag zeggen, omdat je niet goed genoeg is, slim genoeg bent. Dan doe je nu niet de dingen waar je werkelijk naar verlangd, omdat je gelooft dat je geen toestemming hebt. U er is. We zitten vooral onszelf enorm in de weg, dus ik denk dat dat de hoofdoorzaak is. En dan de tweede, wel essentiële factor is dat wij hebben, een dat niks meer snapt van de wereld waarin we nu leveren, een totale mismatch tussen onze natuurlijke instincten en de wereld waarin we leven. We zijn van tevoren voor een wereld van schaarste en gevaar hebben we leven in een wereld voor overvloed.

00:07:05
Margot: Veiligheid.

00:07:06
Tibor: Dat is al op zich een uitdaging, maar dan is er vervolgens een systeem omheen gebouwd door ons, overheden en door big big pharma, de textielindustrie voedingsindustrie dat maximaal die die mismatch benut. Dus wij vergeten te veel, goedkoper, te veel en we zijn trouw aan onszelf en onze eigen kernwaarden aan de mensen die we willen zijn. En dat wordt dus ook verdomd makkelijk gemaakt met dankzij de voedingsindustrie we te veel worden voor te ziek, dan hoeven we niet aan te passen, want dan gaat er gewoon een spuitje van pillen in en dan kun je doorgaan. En die ontrouw aan jezelf, van je eigen doelen, die scroll je weg op op Instagram en die ontrouwe en je partner die die weg op op de of op second love, en dat we ergens maar nogmaals, de oplossing is niet om het systeem te veranderen toen ik geloof ik niet gaat lukken de oplossing is om ten eerste voor jezelf doel en middel meer voor helder te krijgen. Wat is nou voor jou het goede leven? Dat is voor jou net iets anders dan voor mij. Wat zijn fantastische middelen daarvoor? En hoe kun je die middelen inzetten zonder dat jij je goede leven moeten inzetten? En dan vervolgens kun je jezelf, die omgeving zo veranderen, beïnvloeden qua mensen, waarmee je omgaat en en je en je woon- en werkomgeving waardoor er minder misbruik gemaakt kan worden. Van die mensen die wel eens tussen je brein in je omgeving lang antwoord, want ik denk dat dat de oorzaak is, tweeledig.

00:08:31
Margot: Helder verhaal, en dan ga ik met elkaar samen en als jij het over het het goede leven leiden, met voldoening en en dat je eigenlijk rustig kan sterven omdat je anders heb je gedaan wat je wilde moest doen. Ik denk als je er heel veel mensen vraagt dat zij bij het leven überhaupt niet over nadenken en als er een antwoord op zouden moeten geven dat ze denkt: nou, lekker vaak op vakantie, lekker eten en drinken, dus eigenlijk misschien juist nog verderaf gaan staan van dat wat misschien ooit wel de bedoeling was. Ja klopt, en dat zal ook alles te maken hebben met ons brein, want inderdaad geprogrammeerd is op snelle verzadiging en en goed, goed geluk, maar niet overzien dat dat een lange pijn oplevert wat ik in maar werk heel lastig vindt. Soms is om mensen daar bewust van te maken. En en en als mensen roken, te veel eten en niet sporten, hoeft te weinig pauzeren ja, ik zou ze soms bij de door elkaar willen rammelen van: hé, ik snap je het niet.

00:09:27
Tibor: Ja.

00:09:28
Margot: Is dat ook iets wat jij herkend als je? Als je bedoel: jij coach ook mensen, mensen, je programma.

00:09:33
Tibor: Ja.

00:09:34
Margot: Mensen zijn heel veel doen, misschien ook weinig doen. Hoe zie jij dat?

00:09:38
Tibor: Nou ja, dit is waar we het net over hadden voor voordat we begonnen is één van de redenen waarom ik persoonlijk ben gestopt om te werken met organisaties en omdat ik bijvoorbeeld liever werk met hun dga met een dan met een CEO tenzij de CEO van het bedrijf, want die hij of zij zelf heeft opgericht. Dus je met de organisaties, en dan zit je toch vaak met mensen, niet altijd door, maar meestal met mensen die daar zitten omdat het moet. Hè, dus de baas heeft iets ingekocht of hr en heeft iets ingekort en dan moet je jij melden voor een klasje vitaliteit of een klasje leiderschap, enzovoort. De mensen waar ik mee werk hebben daar zelf voor gekozen, hebben er behoorlijk wat geld voor neergelegd, weten ook dat dat het behoorlijk oncomfortabel wordt, wat voor type punt NL gekozen? Dus je wordt wat anders dan de powerpointpresentatie inderdaad, dus dat is al een verschil, zeg maar de mensen waarmee ik werk, die zijn intern aangedreven en dat is dus ook iets wat ik heb geleerd in het leven en ik ik denk dat ook mensen die naar deze podcast luisteren. Dat zijn mensen. Die zijn dus bezig met de persoonlijke ontwikkeling, persoonlijk leiderschap en vaak levert je dat zo gigantisch is, daarmee aan de slag gaat dat je uit liefde, dat ook aan je vrienden en familie, aan je ouders wil je dat ook leren. Maar als ik één ding heb geleerd in de afgelopen 40 jaar, is dat dat dus niet werkt, dat mensen wel van mening kunnen veranderen, maar dat ze niet van mening veranderd willen worden, niet door een ander. Dus mensen overtuigen. Daar ben ik al een tijd mee, een tijdje geleden mee opgehouden als iemand naar mij toe komt en die stad met een vraag, dan geef ik, geef ik antwoord.

00:11:05
Margot: Mmm.

00:11:06
Tibor: En dan om inhoudelijk antwoord geven op je vraag bij mensen bij zoek. Wij proberen pijn te vermijden en we zoeken naar behoeftebevrediging en plezier. Maar we hebben een sterke voorkeur voor het vermijden van pijn, en die is veel sterker dan dan de zoektocht naar plezier. En wat heb je nodig? Wat heb je nodig en is de essentie misschien wel van alle problemen van ons? Wat hebben wij mensen nodig om te veranderen? Pijn. Maar wat nou? Als je dus uit alle macht heel systemen ontwikkeld om elke vorm van pijn te vermijden. Dus je relaties die jullie praten tegen elkaar, er gebeurt niets meer in de slaapkamer. Ja, dat doet pijn, maar weet je daar geen kinderen, dan ga je wat scrollen dan ga je wat eten, dan ga je met vrienden, ga je afleiden, je hebt verdoofd de pijn waardoor de situatie in stand blijft, en er is nog nooit zoveel verdoving, een afleiding voor handig geweest als nu. Dus wij mensen veranderen alleen maar bij pijn. We vermijden uit alle macht. Bij deze systeem wat ook weer in je broekzak heb je oneindig veel verdoving tot je beschikking. Dus veranderen we niet. En wat zie je dan dus in de praktijk? Wanneer je mensen veranderen? Als dat slechtnieuwsgesprek bij de bij de dokter krijgen, want dan dan wordt de pijn. Die kun je niet weg scrollen als de dokter zegt: je hebt kanker of of andere ellende, dan kun je niet weg scoren, dan kun je niet wegslepen dan kun je niet weg eten. Trouwens en mensen proberen dat ook nog, hoor. Maar ja, hoe tof is het als je, als je voor dat zonder dat slechtnieuwsgesprek al tot dat inzicht kan komen, want dat is wel wat je ziet u mensen die bijvoorbeeld te horen krijgen: nou, je hebt nog, je hebt 40 procent kans of krijg je en je hebt nog, je hebt 20 procent kans dat je binnen drie jaar doodgaat dat is al verschrikkelijk om eh om te horen. Dan zie je bij die mensen dat in één keer alles verschuift dus alles wat ze heerst. Belangrijk vonden wat ze totdat gesprek belangrijk vond, bijvoorbeeld een bijwerken u of hoe het eruitzag. Al die dingen die ze belangrijk vond. Dat vonden ze opeens niet meer belangrijk hebben al die dingen waar ze jarenlang geen aandacht aan gaat, dus een partner thuis eventjes hoor je roepen en dan weer door het type of scrollen daar zouden ze opeens een mooi voor plegen. Weet je wel, kon ik nog maar één keertje een dag.

00:13:15
Margot: Enzovoort.

00:13:16
Tibor: En wat is er dan precies veranderd? Ja, fysiek gezien, niks was al ziek en het enige wat is veranderd is een knop die je kop is omgegaan ja, dat is dus het stoïcisme daarom ben ik bijvoorbeeld elke dag bezig met de dood, waardoor in veel meer leven. En ja, hoe zou zijn als mensen zonder werd dat slechtnieuwsgesprek die verschuiving zouden kunnen maken? Ik geloof dat mensen die kunnen maken, maar niet door mij, ze moeten doen, zelf maken en aan de hand hebben gemaakt. Dan dan kom ik dingen.

00:13:41
Margot: Maar ja, ja, ik denk, ja, ik denk dat daar ook wel echt wat in zit en dat je heel veel mensen te inspireren en motiveren, maar dat ze er zelf wel dat knopje moeten omzetten. En ja en wat je zegt, als je eenmaal merkt, wel dat je doet en wat het oplevert dan gaat het waarschijnlijk een soort van nou als vanzelf. Ik heb wel eens jou horen zeggen ik ik weet niet precies hoe je het zeg, maar dat.

00:14:04
Tibor: Principes moeten.

00:14:05
Margot: Ja, als je principes heb, moeten deze pijn doen of moet je, moet je dr ook iets voor later in de zin van ja, als het allemaal vanzelf gaat, dan is het eigenlijk niet. Ja, dat doe je het dan eigenlijk voor, weet je wel.

00:14:16
Tibor: Ik doe kernwaarden ja, dus als jij roept, ik ben geduldig, of ik ook. Als jij roept, ik ben, zou je, ik ben tegen. Dat zijn praatjes totdat je de kans krijgt om onzuiver te zijn zonder dat iemand erachter komt.

00:14:31
Margot: Mmm.

00:14:33
Tibor: Je vindt de portemonnee vol met geld met een rijbewijs zien, maar niemand heeft gezien, heeft gevonden op dat moment. Die portemonnee houden levert je geld op. Die portemonnee inleveren kost je geld op het moment dat je je en ik pak je effe. Dus het het het voorbeeld. Ik ben pak ik eruit. Het waren al die tijd praatjes totdat je portemonnee vindt en een inlevert dat heeft jullie is geld gekost, misschien zat er wel wat 10000 piek in, weet ik veel. Nu heb je mee bezig bent als jij zegt: ik ben trouw aan mn, partners. Praatjes totdat je voor werk zit, je in een hotel en aan de andere kant van van de wereld misschien in never nooit hoe dat je partner kan komen en een verschrikkelijke leuk. Het combinatie zitten en die zegt: hier hebt in mijn kamer, steunt op. Pas op het moment dat je dan zegt: nee, dank je wel, dan ben je trouw. Dus je kunt pas woorden, wie je wilt zijn in het oog van verleiding en tegenslag. Dus die twee hebben we nodig, hebben verleidingen vooral tegenslag. Nou eigenlijk, allebei hebben we nodig om aan jezelf te bewijzen wie je bent en aan de wereld te laten zien die je kunt zijn. Dus dat is wat ik en dat is kijk en en als dat eenmaal hebt gedaan, dat nam, ben je dus ook echt trouwen. En dan ben je zuiver en dan ben je vastberaden en dat weet je dan ook. En dan toch een bende zelfvertrouwen, en die komt vanuit jezelf, want dan weet je ja, maar ik ben te vertrouwen, ik ben vind, ik ben krachtig en als er dan externe factoren op je pad komen, blokkades ja, dan dan weet jij dus dat je alles in huis hebt om daar of doorheen te beuken of om even te wachten gaan liggen, omdat er te veel is of om een slimme omheen te manoeuvreren dan ga je zoeken op de enige plek waar je waar je dingen die ertoe doen kan vinden, namelijk binnen je zelf. Ja, dus dat is even en dat is dus ook weer een een, een ding wat ik zeg, je hebt dus die tegenslagen nodig om te worden wie je wilt zijn. Maar ook die proberen we dus uit alle macht weer te vermijden. Elke vorm van weerstand, alles wat er maar een scherp randje heeft, u, elke mening die maar tot discussie kan leiden, die mag moet gecensureerd worden: Elk woordje wat maar een scherp randje heeft, dat mag niet meer uitgesproken worden.

00:16:38
Margot: Mmm.

00:16:39
Tibor: Maar ook je mag fysische, nee, dat niet over één kam gaat scheren. Ze zijn. De experts zeggen: nee, je mag geen maken, want dan kom je knieën voorbij je tenen en als gevaarlijk voor als je voor je, voor je knieën, ja, voor de ongezonde mens is dat heel erg gevaarlijk. Voor homer simpson is dat heel erg gevaarlijk. Maar wat je nu ziet is dat wij een heel heel systeem aan het inrichten zijn, waarbij homer simpson het comfortabel heeft. En dat is dus ook ook weer ding. Maar voor mij de pijn. Voor mij elke vorm van weerstand. Als je maar lang genoeg elke vorm van wie is dan blijft vermijden, dan verlaag je je eigen weerstand, raak je besmet met allerlei ellende, kan zelfs een virus met dezelfde je ver van verlaging, je dan influenza een hele wereld stilleggen en dan zouden ze de oplossing moeten zijn: weerstand opzoeken zodat we onze eigen weerstand weer verhogen, zodat we kunnen deelnemen aan het leven in plaats van uit angst moeten vermijden. Maar wat zie je dat? De maatregelen doen? Nog meer weerstand vermijden, nog meer afstand houden, we nog meer, je mond bedekken, zowel letterlijk als figuurlijk, en nog minder elkaar aanraken, nog minder contact, waardoor alleen maar onze weerstand verder blijft afnemen, hebben dus steeds vatbaarder worden voor voor een steeds meer ellende, van binnenuit virus, maar ook van buitenaf, machten die maar één doel, één doel hebben. Dat is controle en.

00:18:03
Margot: Druk, ja, natuurlijk heel veel mensen die die die beluisteren. Dit denk ik, ja, het is allemaal heel gevaarlijk. Wat er nu gaat, deze wereld en we moeten toch afstand, moet het op onze handen kapot trossen? Ik zeg jij nee, wordt moeten precies het tegenovergestelde doen. Wat wat? Wat zou volgens jou goed zijn om onszelf als het ware te beschermen tegen virussen fysiek gezien, hè?

00:18:26
Tibor: Maar wat goed zou zijn, is om niet langer de uitzondering te gebruiken als excuus om de regel te ondermijnen. En dat doen wij op Elk gebied, dat doen we op het gebied van de politiek. Dat doen we op het gebied van vitaliteit. Dat doen we op het gebied van discriminatie. De uitzonderingen bevestigen de regel, want anders dan de vitaliteit gaat, dan weten we dat de regel is dat voor een normaal mens weerstand opzoeken. Waarom hangen gewicht, een Jim? Waarom is koude therapie zo verschrikkelijk goed? Voor ons is een sauna zo goed voor je weerstand opzoeken maakten ons weerbaar weerbaarheid komt van binnenuit veiligheid komt van buitenaf, maakt afhankelijker weerbaarheid komt van binnenuit laten. Onafhankelijk van externe factoren kun je het deelnemen aan het leven. Veiligheid is per definitie het leven van mij, hè, dan ben je, dan ben je veilig. Dus wat moeten we vooral niet meer de uitzonderingen gebruiken om de de regel te ondermijnen? Voor mensen boven de 80 jaar en helemaal als ze kanker, diabetes type twee en een ernstig overgewicht hebben, is het levensgevaarlijk een feit ontieglijk net als trouwens diabetes type twee, die leeftijd of overgewicht, hé of hart- en vaatziekten. 700 mensen per dag worden daar in Nederland mee opgenomen in ziekenhuizen. Dus we zijn er nog een aantal uitzonderingen. Mensen met met longziektes of andere aandoeningen zijn ja, ik kan corona of influenza of hè kan, kan levensgevaarlijk zijn, voor de rest, voor 99 procent van de mensen meer, niet volledig ongevaarlijk. Wij hebben een prachtig immuunsysteem wat afhankelijk is van virussen om te kunnen functioneren. Hè, dus wij hebben 1000004 die ze op en in ons lichaam en die zorgen ervoor dat wij weerbaar zijn, was inderdaad je handen. Kapot voorkomt menselijk contact en we worden steeds zwakker en steeds zieker.

00:20:23
Margot: Dus dat je immuunsysteem heeft eigenlijk ook weer tot heeft er is, ja.

00:20:29
Tibor: Je hebt nodig, maar hij heeft dus ook koude nodig, heeft ook hitte nodig, heeft, heeft de zonlicht nodig, heeft heeft duisternis nodig, enzovoort, enzovoort. Wel heeft eigenlijk polariteit nodig, en dat is eigenlijk het hele verhaal van vitaliteit, misschien ook wel in een notendop keihard, dus volledig om te koppelen nou, dat doen we nooit meer.

00:20:49
Margot: Pauzes nemen.

00:20:49
Tibor: Pauzes volledig ontstressen en dan niet effetjes in je pauze, maar ook als je slaat in een volledig duistere kamer, slaapkamer waarin je de laatste paar uur voor het slapen geen blauw licht hebt bekeken, geen stress hebt ervaren, enzovoort. En dan en en twee, drie keer in de week met ontieglijk hoge intensiteit trainen, dat soort dingen met elkaar afwisselen lekker zonlicht pakken, koud pakken in plaats van wat wij doen, altijd dr ligt altijd 21 graden enzovoort, enzovoort. Dus ja, wat kunnen wij doen om om weerbaar te maken ik gewoon naar de natuur kijken. Wat leert de natuur? Soms? Twee dingen: weerstand, de productiviteit, dag en nacht, man, vrouw, hard en zacht, kwaliteit, maar ook weerstand. En de ijsbeer heeft zelf een vacht ontwikkeld waardoor die deel kan nemen aan die oude wereld waarin die.

00:21:40
Margot: Heeft.

00:21:40
Tibor: Plaats van dat migratie is geweest naar warme, warme ter plekke. Dus wat kunnen wij een zwaarder gewicht optillen? Twee, drie keer in de week. Mannen en vrouwen voornamelijk plan te vreten niet teveel vreten goed slapen, minstens acht uur, acht uur per per nacht, zorgen dat we geen chronische stress in ons leven ervaren. Dus lang, want het zo laagwaardig ontsteking.

00:22:04
Margot: Bedoel je met chronische stress?

00:22:06
Tibor: Chronische stress is kijk, je hebt acute stress.

00:22:09
Margot: Mmm.

00:22:10
Tibor: Een keiharde work out doen, maar ook een een, een overvaller die juist binnendringt als het goed is, heb je dan ook acute stress. Dat is prima, dus dan krijg je een acute stress, piek van hormonen en daarna krijg je ook een hele snelle afname van der molen. Je continu je telefoon pakken in Elk moment dat je hebt, zorgt voor stress. Continu je wegwerken software, stress, continu meer hooi op je vork zetten in plaats van een paar dingen heel goed doen, steeds meer dingen half doen zorgt voor continu stress, zonder zonder dus gewoon continu verhoogd stressniveau van cortisol andere zonder dat er ooit een af.

00:22:46
Margot: Is dat het steeds maar doorgaan?

00:22:49
Tibor: Kun je nooit eens even momentje voor jezelf!

00:22:51
Margot: Want ik denk dat veel mensen niet bij stilstaan dat ruim twee de stress zijn klopt, zoals jij het nu schetst, en dat die eerste is misschien helemaal niet verkeerd hebben nodig.

00:22:59
Tibor: Gezond.

00:23:00
Margot: Die overvallen of om op tijd weg te springen voor de auto die.

00:23:03
Tibor: Je hebt een ijsbad bijvoorbeeld ook acute stress. Dan moet je voelen hoe dat daarna voelt. Dan voel je je fantastisch, maar continu. Dezelfde temperatuur, dag en nacht, leidt tot tot chronisch.

00:23:14
Margot: Is.

00:23:15
Tibor: Nee, klopt wat je zegt, de acute stress is ontzettend. Je hebt, dan moet je dus niet de hele dag door hebben. Af en toe is ontzettend gezond, helemaal als je het combineren met volledige ontkoppeling en herstel. En. En chronische stress zorgt gewoon voor een continu laag graden ontstoken lichaam. En dat de basis, dat is een beetje voor alle westerse welvaart is waar we met zn allen ziek van worden rond ons tweeënveertigste Nederland.

00:23:40
Margot: Ja.

00:23:40
Tibor: Blijven we 40 jaar lang zie ik het op onze, totdat z’n dood en en andere andere ellende.

00:23:46
Margot: Ja, je, jij geeft volgens mij ook les bij de hoe sterk opleiding voor en en hij volgens mij de term wel eens genoemd van eigenlijk wordt er zelf moet in slowmotion gepleegd, wat corona waar we natuurlijk ook over hebben, nu eigenlijk heel pijnlijk duidelijk maakt dat als er in één keer geen tijd meer is, dat pilletje of spuit of een andere remedie, ja, dan is het vaak te laat als je altijd ongezond hebt geleefd. Klant.

00:24:13
Tibor: Ja, zelfmoord in slowmotion, en dan zelfmoord en op een gegeven ik sterf je echt. Hoe ver voordat je overleden bent en dat is misschien nog wel de ergste vorm van vanzelf vermoord bijvoorbeeld als je kijkt naar de cijfers zijn dus bekend, maar schattingen zijn dat 50 procent van de vragen, hoe is het toch? Geen last, heeft, geen dominantie, ook weer gewoon als direct gevolg van.

00:24:37
Margot: Moet je even uitleggen wat je daarmee bedoelt?

00:24:39
Tibor: Hoe is het toch geen dominantie? Ja, dan is het dus te veel. Geen ten opzichte van in verhouding tot congres is school en dan kan zijn dat er dus te veel. Hoe is het toch geen te weinig proces of, als je pech hebt, allebei aan de hand is? In ieder geval dr, is dus te veel en dat leidt tot echt, enerzijds op korte termijn legio aan klachten, maar anderzijds gesproken het echt, dus ook in slow motion het het vrouwenlichaam van binnenuit en als je dan kijkt hoe die, hoe het systeem daarop inspeelt nou, anticonceptie pil is eigenlijk het advies wat dan vooral jonge vrouwen wordt meegegeven die dus ongezonde leefstijl hoe is het toch geen dominantie, allerlei klachten, je bent er helemaal uit balans, maar weet je, wat trappen dat kunstmatige hormonen in? Krijg je eigenlijk een soort perfecte storm die de boel bij jou? Het is zo uit balans dat het weer in balans is. Laat ik het zo, laat ik het zo samenvatten want het is een hele generatie vrouwen die die op die manier langzaam maar zeker het lichaam aan het.

00:25:37
Margot: Slot is.

00:25:38
Tibor: Bij mannen die een hele andere beweging, waarbij het gemiddelde testosterongehalte bij mannen is op dit moment meer dan 30 procent lager dan drie decennia geleden is, dat is niet normaal en en en het gevolg.

00:25:50
Margot: Komt dat?

00:25:51
Tibor: Slechte leefstijl enerzijds en anderzijds een dogmas kijk bij vrouwen in het westen heerst een dogmas je moet meer als een man worden. Hè wordt wat harder, wordt wat vast.

00:26:02
Margot: Ja, nou, mathieu zijn!

00:26:04
Tibor: Power erin en gaan, weet je wel, niks leven volgens een cyclus, niet luisteren naar je lichaam, want jij moet net zoveel verdienen als die man aan de top die zijn hele leven heeft ingeleverd, er maar niet op terecht te komen. En hoeven geen gelijkheid aan de bodem, maar ook mannen over gedomineerd worden. Daar hoor je niks over. Over de over de medewerkers te leggen is de vuilnismannen enzovoort, de soldaten. Het gaat om de absoluut totdat wordt tegen vrouwen gezegd. Als je als vrouw zegt: joh, op een gegeven moment, om mn dertigste zie je dus dat veel vrouwen kiezen om minder te gaan werken, om hun carrière tot hier. En dan willen ze ook tijd en ruimte hebben voor zichzelf, voor hun kinderen. Daar moet je bijna schuldig voelen in het westen. Als je dat als vrouw zegt: hé, dan krijg je de extreme feministen op je op je dak. Tegelijkertijd zie je dus bij komt neer dat met een slechte leefstijl en je krijgt ellende. Maar de mannen zie je precies hetzelfde als slechte stel, extreem lage testosteronspiegels alles wat een man man maakt richting kop. Kom een drang naar competitie, een competitie, een competentie en competenties wat je wil bij mannen beheerste kracht, maar steeds minder testosteron door slechte. Tegelijkertijd er bij de mannen hun dogmas kijk eens naar, die leren sporters, wat meer wordt, dus wat vrouwelijker worden ze wat rustiger, wat liever wat zachter. Kijk eens hoe die meisjes stilzitten en vooral tegen de jongens met nog een gezonde testosteronspiegel zijn, dr, zijn er gelukkig nog een paar wordt gezegd: joh, het is stil, leveren is in die bal, toppers met vechtsport want dat leidt tot agressie en zitten stil. En als dat niet leuk, natuurlijk lukt dat niet hier jij op ADHD stempeltje ook een pilletje dr in je hebt, zodat je rustig wordt. Dus we krijgen afgevlakte vrouwen krijgen afgevlakte mannen. Enerzijds wil leefstijl anderzijds door een dogmas wat tegen vrouwen zeggen. Wat mannelijke dr tegen mannen zegt, wordt wat vrouwelijke. Ja, wat krijgen daar een grote, grijze, grenzeloze massa, waarbij elke vorm van want wat we zo krachtig in de natuur zijn, die is verdwenen, waarbij we ontzettend ons best doen om meer te worden zoals de ander, zodat we onszelf eigenlijk verliezen.

00:28:01
Margot: Mmm.

00:28:02
Tibor: Maar er is ook recht ingaan tegen tegen de natuur en in mijn ogen, of het nou gaat over ondernemen, over geld, over liefde of over gezondheid. Als je ingaat tegen de natuur, krijg je, krijg je zieke patronen, verlies je het altijd. Ja, hebt twee keer weten.

00:28:15
Margot: En je zei net van het eerste: wat er gebeuren is dat je sterft voordat je dood bent. Ja, zonder ja en en wat jij nu net verteld, dat je misschien niet meer durven uitspreken voordat je naar huis? Wat van gijzel mooie spoed, omdat dat nou eenmaal wordt verlangd van de maatschappij, omdat je denkt dat dat voor jou moet verlangd.

00:28:33
Tibor: Ehm ja.

00:28:35
Margot: Wat zou je eigenlijk wilde zeggen tegen mensen die nu dit horen en denken? Ja, potverdorie waar ben ikzelf eigenlijk mee bezig?

00:28:41
Tibor: Wat? Wat zouden ze?

00:28:42
Margot: Als eerste kunnen doen om.

00:28:43
Tibor: Ehm.

00:28:44
Margot: Eigenlijk uit dat systeem te te breken.

00:28:48
Tibor: Ja, als eerste, als tweede, ik weet niet welke op één of twee moet me dus dit, misschien moet je ze omwisselen maar als eerste, zou ik zeggen: brengen is wat meer tijd met jezelf door. Niemand gaat, hij doet, maar ik zeg zeggen toch maar weer elke keer maar gaas in je eentje, het liefst de natuur in. Het hoeft niet, je hoeft niet in de jungle in Botswana, maar gewoon het het bos verderop of het strand is, is prima. En dan zonder podcast, zonder productiviteit, hek of whatever en ook geen boek meenemen. Je mag pennen en potloden en een papiertje meenemen, maar gaas gewoon in je eentje zitten en hoeft niet drie uur. Maar doen we eens een keertje 20 minuutjes als mensen gaan doen. Nogmaals, ik denk dat niemand het gaat om. Maar als het gaan doen, dan dan zullen ze gek worden. Waarom? Omdat dat er ontzettend pijn doet, om alleen te zijn met zichzelf, want ze zijn niet goed genoeg. En daarom gaan ze zo hard. En dus voor de mensen die nu zitten te luisteren, die daar niet aan moeten denken. Dit is precies de reden waarom mn zo hard gaat, omdat je als de dood bent met jezelf te zijn, want dan hoor je niet, fluistert tegen jou, gaat zeggen wat er aan de hand is met die giftige relatie, waar je ziet dat werk, waar je eigenlijk helemaal geen zin in ervaart dat lichaam van je, wat je al die jaren heb. Voorwaarden was de relatie met je vader of met je moeder, die waar je zoveel spanning van ervaart dan ga je het allemaal horen, al die helderheid en dan hoor je, want je moet doen en dat zijn allemaal dingen die op korte termijn hartstikke vervelend zijn. En daarom daarom schuiven ze, hè liever korte termijn, fijn, en wel lange termijn. Pijn dan dan helaas wat andersom wat verbeteren is korte termijn, pijn, lange termijn, fijn dus zodra ik je vragen kwijt bent.

00:30:23
Margot: Je, ik snap het wat je zou willen zeggen.

00:30:25
Tibor: Tegen mensen die ja, dus dat één, gaan ze wat meer tijd met jezelf doorbrengen want degenen die stem beter horen en die gaat dingen zeggen, die zijn niet fijn.

00:30:33
Margot: Maar dan daarmee doorbreek je eigenlijk de verdoving.

00:30:37
Tibor: Je hoort, je hoort jouw ster, je wordt jouw stem en die is verbonden met de, als, als ik even de vrouw ligt, met de stem van je oma en haar oma haar oma en al die wijsheid, al die al die levenservaring die zit in die stem. En die stem fluistert niet omdat die luisteren. Maar ja hoort hem fluisterend, omdat je dr al zo lang niet meer naar luistert. Dus meer tijd door met jezelf gaat de stem horen, je horen scherpe wel. Dus die wijsheid in jouw is, als je daarna gaat luisteren. Dus.

00:31:06
Margot: Dus dat is.

00:31:07
Tibor: Dan, als je die stem heldere woord is, kijk, alles kan, alles heeft een prijs en dat meen ik serieus. Dus voluit leven, oftewel jouw leven, leven, vogels, want die stem, die aanrijding, dat heeft echt een prijs, waarschijnlijk je bijvoorbeeld je ouders moeten teleurstellen, om maar één om ergens te beginnen. Misschien moet je je partner teleurstelling. Sterker nog, in de meeste interactie is dat iemand teleurgesteld, en jij moet bepalen wie jij zelf over die andere. En als je die andere teleurstelt dan ben jij één teleurstelling in in die dag van jannes maar als je kiest om jezelf teleurgesteld, dan ben jij zometeen op je sterfbed teleurgesteld over je eigen leven, omdat je jezelf hebt afgewezen. Vet voor je dood!

00:31:50
Margot: Ja, want want als je zegt: hé, je zult iemand moeten teleurstellen, nou, waarom zou je bijvoorbeeld dan je ouders willen stellen?

00:31:57
Tibor: Omdat je van je moeder hebt geleerd, bewust of onbewust, dat je niet moet zeggen wat je denkt, maar vooral moet kijken wat andere nodig hebben. Ik zeg maar maar dat je van je vader heb geleerd dat je niet mag uit wat je voelt, maar dat je gewoon nog een tandje harder moet werken, enzovoort, enzovoort. Wel, dat werkte misschien waarschijnlijk niet voor hun, maar ik sowieso niet niet voor jou. Dus dat is een prijs die die moet betalen. Als je als de droom van je papa om altijd de toon van je papa is geweest, dat jij een universitaire opleiding gaan doen en dat je in in dat veld ook werk zoeken tot jouw eigen droom was, nou, noem het iets anders en je kiest voor die droom, kun je daar wel een heel mooi verhaal van maken en uiteindelijk wordt het ook wel een mooi verhaal. Maar je gaat wel je vader teleurstellen, hè, en zo is het met met alles, met met vitaal leven is het simpeler wij zijn een gezond en vitaal en fit en sterk en prachtig lichaam wil. En dan zult je de prijs moeten betalen van nee zeggen tegen tegen dat je op het terras in ieder geval de dagelijkse dan zou je zeggen tegen s avonds: ik ben moe, want jullie hebben hoeft om tv te kijken, terwijl je daar nee tegen moeten zeggen. Dus de mensen die nu denken van ja, shit, ik ben eigenlijk niet meer zelf of ik spreek ik niet uit, want ik doe niet wat ik wil. Ik deel niet wat ik voel. Eén brengen is wat meer tijd door met jezelf, twee maakte prijzen helder. En dan vooral: wat is de prijs? En als je het niet doet, als je zo door blijft gaan op een doodgaan, sowieso en.

00:33:27
Margot: Alleen hoe en en hoe snel.

00:33:30
Tibor: De prijs als je jezelf blijft afwijzen als je jezelf blijft censureren en wat is de prijs als je? Daar ben ik heel eerlijk in, want die prijs is er ook. Als je gaat kiezen voor om vooruit te leveren, en dan, als je hebt gekozen, kiest dan dus ook echt in betaalde betaalt de prijs.

00:33:44
Margot: Ik denk wel dat hier een hele belangrijke Karin inzit want ik merk het vaak als ik bijvoorbeeld een workshop geef, dat bij mensen eens dat je gaat branden van ja, weet je, ik gun het mezelf eigenlijk niet hoe vitaal te zijn, want ik ben nog altijd voor me gezien om een kind met hoe of voor mn werk geven of hoe. Als het nou een keertje extra pauze nemen om een rondje wandelen, wat zullen ze wel niet voor mn denken dat ik niet meteen een telefoonnummer en ja, ja, pas als je dat beseft, kun je daar ook iets gaan doen, want anders blijft bij goede voornemens geschiedt het natuurlijk niet op. En en wat jij nu vertelt is dan even in het grote leven natuurlijk ook zo. Maar ja, mensen moeten wel, ja, ik bedoel, het is een beetje ongemak, denk ik moet wat je voelt als je je levensstijl aanpassen klopt.

00:34:29
Tibor: Ja, en als jij daar van alles en iedereen ben, behalve voor jezelf, dan vroeger of later in en iedereen die op jouw leunde sowieso niet gezond is, die stort met jou mee in en waar je wat ook. Een Instagram leugen is die ons wijsgemaakt dat als jij maar hard genoeg werkt en genoeg live heks productiviteit cursussen gevolgd, dat jij dan alles kan, weet je wel dat je en al je werk kan af krijgen, dat je in een gezond lichaam kan hebben, dat je en iedereen tevreden kan houden en dat je prachtige kinderen kunt hebben, is super druk sociaal leven. Terwijl dat is niet zo. Hè, het leven is meer zoals een Chinees buffet je kan wel alles kiezen, maar je kunt niet alles tegelijkertijd hebben. Dat gaat gewoon niet, kun je, je, zouden ze moeten kiezen welke paar dingen? Wat, drie, vier dingen doen er echt toe voor mij, wat is voor mij echt het goede leven en dan ga je die paarden dingen ontzettend goed doen, in plaats van dat ik steeds meer half werk gaan leveren, waarbij ik ook nog is. We zelf slopen. En ook dat is dus weer bewust kiezen, prijs betalen. Maar wat ontzettend belangrijk is om te beseffen is het is: kijk mij terug naar je leven, het is nooit af en dan ga je dood. Dus trap niet in de valkuil dat als je maar hard genoeg werkt en genoeg pauzes overslaat dat dan na een fusie, na na het project, na de verhuizing, dat dan alles rustig en alles beter is. Als je het vandaag niet lukt, lukt dat je dan ook niet is de, en andersom gezegd, als het je vandaag lukt, dat je morgen ook en als het je lukt om van vandaag een goedendag te maken, waarin je hard werkt, hard, ontspannen, verbinding maakt, tijd voor jezelf hebt, als dat vandaag lukt en je maakt daar een gewoonte van van vandaag goeiedag maken, nou, dan heb je vanzelf maar goed lezen.

00:36:08
Margot: Mooie stad, want als je, als je even helemaal terugpakt naar jezelf, hè, vaag is bij jou, dit ontstaan is, is zeg maar vitaliteit op spoed. Is dat altijd belangrijk geweest? Of is er een punt in je leven geweest waarvan je dacht: hé, ik moet dit doen, we het anders gaan aanpakken.

00:36:23
Tibor: Ja, nee, ik heb heel veel van. Ik heb continu van dat soort punten anders moet aanpakken, dus heel lang. Kijk, voor mij zijn er drie niveaus om nog het leven te gaan: zwak, krachtig en op souplesse en ik denk dat dat ook de natuurlijke cyclus is. Dus je wordt extreem zwak geboren. Vervolgens moet je werken met een, daar van je moet treden, je moet oefenen studeerde, daar wordt je sterk.

00:36:52
Margot: Mmm.

00:36:52
Tibor: En op een gegeven ogenblik moet je echt de switch kunnen maken van kracht, souplesse en als je dat niet doet en dat doen heel weinig mensen, maar steeds minder mensen. Dus je ziet er, als ik naar de maatschappij kijk, zie ik een hele grote groep mensen. Die blijft zwak omdat ze elke vorm van weerstand te vermijden, volledig afhankelijk zijn. Wijst naar de overheid, naar de belastingdienst, naar een partner, een werkgever die verantwoordelijk voor hun emoties, hun bankrekeningen relaties, gemoedstoestand dus daar ik een hele grote groep mensen voor. Die gaat zwak, bang en beledigd door het leven. Dan heb je een hele grote groep mensen naar de grote, een grote groep mensen, en die gaat geforceerd om kracht door het leven en dan kom je echt verder mee.

00:37:30
Margot: Mmm.

00:37:31
Tibor: Tot die Bernhard tot kanker, tot die relatiebreuk.

00:37:35
Margot: Mensen die altijd maar de beukering horen, ja, dan kom je dus niet stoppen op tijd terug.

00:37:40
Tibor: Acht heb je echt sowieso blijven dat altijd in je leven nodig hebben. Om kracht is in principe iets prachtigs alles. Het beheerst wordt als je het ziet er als een middel en niet een een een, een levenswijze. Als je kijkt naar beyonce op het podium, als je kijkt naar messi aan de bal, als je luistert naar even los van wat ik van ze, van z’n inhoud vind, maar bijvoorbeeld Obama of Martin Bosma laat ik effe twee tegenpolen nemen. Als je die je hoort praten, dan hoor je dan nogmaals: die ons heeft het podium of mensen in de bal, dan zie je geen kracht en souplesse wauw gaat dat makkelijk af, weet je wel. Erfelijk les, en dat is het gevolg van jaren lang oefenen, waardoor ze op gegeven moment niet meer met kracht sterk.

00:38:26
Margot: Maar.

00:38:27
Tibor: Toen verwerken, maar dus de switch kunnen maken naar souplesse maar vloog stroming veel minder, zingt synchroon met met de natuur, met diverse en ik denk dat dat dus afhankelijk van je leeftijd. Als je nu 20 bent, dan zeg ik: heb ijswater die met de kadavers waren gericht, optillen, wekkertje om vijf uur werken.

00:38:51
Margot: Ja.

00:38:52
Tibor: Ggg.

00:38:53
Margot: Werken aan die krant.

00:38:54
Tibor: Werk aan je kracht en verkracht heb je ontkoppeling ontspanning, opladen nodig.

00:38:58
Margot: Mmm.

00:39:00
Tibor: Maar ga nog niet verwachten dat het leven op kan. Gaat het in ieder geval zal zeker weten, moment of een ervaren, maar gaat dat niet als je stellen, maar ben je boven de 35, 40? Als het goed is, moet je langzaam de switch naar flow kunnen maken. Als je dan nog steeds merk dat je alles op kracht aan het doen bent, dat je vaak boos bent, dat je vaak dingen moet forceren in gesprekken, in een beetje je lichaam. Whatever.

00:39:25
Margot: Mmm.

00:39:25
Tibor: Ja, dan dan is er maar één conclusie: je beheerst de natuur werd er nog niet zo goed dat je synchroon met de natuur kunt leven en dat je dus nog steeds opdracht tegen de stroom in dingen aan het afdwingen.

00:39:37
Margot: Met weet je wat ik me nu bedenk, ik weet niet of het zo is, maar dat dat stukje souplesse zoals jij noemt en ik denk dat veel mensen wachten dat je daar ook kan komen, zonder ook die krachtsinspanning.

00:39:50
Tibor: Te leveren en.

00:39:52
Margot: Ik heb het zelf, denk ik ook vandaag gedacht dat ik ook bij het storten van het ondernemen of heel simpel, als ik een bepaalde workshop moest geven, dat me dat zoveel moeite kosten en dat ik echt volgens mij niet zoveel moeite en dan kijk je natuurlijk naar andere, bij wie het dus inderdaad onze missie fantastisch eruitziet allemaal een, je, hoe kan dat pas? Als je dat een aantal keer hebt gedaan, dan merk je dat van hé. Maar nu begint te te komen, exact ja, beheerste ik het kunstje om. Voor zover ik bedoel, je kan altijd verbeteren. Ja, maar de maatschappij, maar dat is misschien ook de de wereld van vandaag, van jongeren, dat denk hé. Maar waarom heb ik dat doe? Ik, sta ik daar nog niet en dan denk ik: ja, het is goed om het te beseffen dat iedereen moet overal voor werk, totdat het dus souplesse kan worden.

00:40:41
Tibor: En wat is en en waarom kost zoveel moeite om dat anders zou iedereen hebben en als het zou hebben, zou ook weer waardeloos zijn. Dus het is weer de natuur in optima forma natuurlijke selectie, sowieso een moeder, natuur hè, dus het is natuurlijk vrouwelijk. Het het vrouwelijke selecteert zeg je ook als je. Ik vind het het leukste onderzoek, waarbij ze twee jonge, twintigjarige meisjesstudenten een campus op laten lopen om en dan in gesprek gaan met jongens en kijken hoe lang duurt voordat ze iemand vinden die met haar betty op die avond. Nou, dat duurt anderhalve seconde, zeg maar nou, dat is de eerste heeft aangesproken en daardoor precies hetzelfde met die jong, dus die gaat meisjes op de campus aanspreken. Dat levert allerlei aanklachten levert dat op. Dus je ziet het vrouwelijke, selecteert het mannelijk is veel minder selectief en waar selecteert het vrouwelijke op? Waar selecteert de natuur op het gezonde vrouwen kunnen zeggen en gezonde u op competent de natuur selecteert op competentie survival of the fittest wordt heel vaak verkeerd vertaald als survival de stroom is of zo en dat is het helemaal niet zo vaak de fight fight aanpassingsvermogen competenties ben jij in de veranderende omstandigheden competent genoeg om te dealen met dat, want er moet gebeuren en mmm ik zie dus tegenslagen weerstand, moeite zijn testen van de natuur, van God, van het universum, waar je gelooft en en dan zijn die testen kun jij laten zien. Ja, ik beheers het God Allah, natuur, kijk maar wie ik ben, weet je wel, handig, website, mijn uitgever, maar een medewerker die me bedonderd geef mij maar tegenslag. Ik ga je laten zien hoe liefdevol, vindingrijk, hoe, door wat voor het doorzettingsvermogen ik heb, enzovoort, enzovoort. En de mensen die dat dus niet doen. Dus het universum potala geeft ze een tegenslag en die zegt: ja, maar dit is de moeilijk. Ik ben nu al, ik heb nu al twee maanden lang dit ene het concept voor mijnbedrijf ben ik aan het promoten en ik heb nog steeds ben ik geen multimiljonair ik stop ermee, ik weet je wel of ja, ik ging lekker, maar nu heb ik een partner en die heeft bedonderd ja, ik kan er niks aan doen. Nu stop ik ermee, dan zegt de natuur, het universum. Oké, prima tot hier, jij gaat dus niet door naar de volgende ronde van vermogen, van liefde, van vloog, van van van een gemoedstoestand, waarbij vooral voldoening ervaart dus ik zie moeite moeten doen als als selectiemiddel van de natuur om te bepalen wie er door mag naar de volgende ronde. En eh, ja, hoe wil je überhaupt dingen krijgen die de moeite waard zijn? Als je elke vorm van moeite probeert te vermijden? Daar komen weer de cirkel rond. Moeite is de sleutel. Weerstand op, zoek het sleutel, maar dan wel ontiegelijk belangrijk. Wel in jouw moeite, dus de moeilijke dingen die jij hebt gekozen, niet de dingen die je papa of mama voor jou wilde. Dus kiezen van moeilijke dingen: een bedrijf of een supergoede werknemer worden of met je werk kiezen. Wat ga je doen? Dus niet alles, maar één ding: supergoed kiezen voor die ene persoon, voor je kinderen, voor je partner en dan vervolgens oefenen die ene persoon voor je hebt gekozen, en die zijn zo verschillend, weet je wel, oefenen om de relatie, om elkaar beter te begrijpen en jezelf beter te begrijpen. Dat werkt. Die lastige missen die je op je hebt genomen, oefenen steeds beter te worden. En hoe meer je hoeft toch meer moeite je doet, des te beter. Je wordt beste soepeler het leven. Dus gaat niet omdat het leven makkelijker is geworden, maar omdat jij componenten ben geworden.

00:44:10
Margot: Ja, en ik denk ook omdat je dr met een ander perspectief naar kijkt. En als je verwachten dat altijd alles maar lukt en en makkelijk zou moeten gaan, dan dan valt het natuurlijk tegen. Terwijl als je het kan zien als een test en is inderdaad van hé, kan ik niks mee aan, dan wordt het spelletje en dan moet je ook een keertje mis gaan en dan is het ook prima, precies ja.

00:44:29
Tibor: Mondhoeken omhoog duwen en dan kun je zeggen: kom maar leven, weet je wel. Ik ga je laten zien laten zien wie ik ben.

00:44:36
Margot: En dat ik het komen in het water, hé, en we hadden het net over, hè, je hebt ook zelf natuurlijk een eigen bedrijf in het team. En ja, hoe doe jij dat eigenlijk als werkgever? Als als je het hebt over vitaliteit? Gaan jullie elke dag met de doelgroep, bordje, de sauna of met scotto of of?

00:44:55
Tibor: Nee, ik laat ik moet zeggen, ik heb de de mensen waarmee ik werk, maar kelly Naomi daar werk ik mee, omdat we volledig matchen op kernwaarden dus dat zijn mensen die ik niet hebt hoeven te stimuleren. Om Mark is hele jeugd is die kracht krachtsporten geweest. Hier is dol op opkoken op gezonde voeding, allemaal houden van van sporten, dus dat is eigenlijk één. Dus ik heb mijn personeel, dat is het is niet eens personeel met mijn collegas uitgekozen, op mensen die kernwaarden waarvan goed voor jezelf zorgen en dat gaat van mij veel verder dan trainen, eten, maar gewoon zelf. Liefde. Eén van de belangrijkste pijlers is. Daarbij zijn al onze team feestjes wij jullie zo veel mogelijk feest Elk excuus we eigenlijk aan om een feest te vieren. Ja, dan gaan we, dan, gaan we samen trainen, doen, een switch work out, gaan we samen klimmen, gaan we samen surfen we zijn gewoon heel, heel erg actief in in alles wat we doen. Ijsbaan inderdaad, dat doen wij zelf als team, maar ook in ons retreat zit dat standaard zit elke dag beweging, mobiliteit, de fysieke training, ademhaling, sessies meditatiesessies hij spaarde alles, alles zit erin verwerkt. Dus het is gewoon ja, voor ons is het zo een stukje standaard dat is verweven in die we zijn en op de manier waarop leven en werken.

00:46:22
Margot: En daar hoef je niet, het is niet in te stimuleren. Jullie inspireren elkaar en dat gaat uiteindelijk als vanzelf. Zo, hé, en stel nu dat er een werkgever voor leidinggevende, je nu naar luisteren die op een gegeven moment vitaliteit en wat moet ik er uiteindelijk mee of waarom ze dat doen? En je ziet het natuurlijk bij jezelf, je ziet er bij jou, collegas maar je ziet het ook bij de mensen in jouw retreat, in een coaching wat het doet op het moment dat je daarmee aan de slag gaat.

00:46:52
Tibor: Ja.

00:46:53
Margot: Ik zou je kunnen uitleggen ja, wat het jou en andere oplevert op het moment dat je fysiek mentaal vitale wordt.

00:47:02
Tibor: Ja, als iemand nu eigenlijk geloven, ja, we al het geneuzel met vitaliteit, dan zeg ik: joh, weet je wel gaan, ga lekker zo door, prima, sowieso als iets voor je werkt, niks, niks aan veranderen. Maar als je denkt dat de ruimte is op het gebied van ziekteverzuim, op het gebied van medewerkers, betrokkenheid op het gebied van zingeving bij je medewerkers, waarbij er zijn bedrijven zijn medewerkers niet aan het werk. Ze zijn op een missie en dat komt omdat de missie van het bedrijf en hun persoonlijke missie, die overlappen in ieder geval voor een aantal jaar, en dat is wat je wilt hebben. Dus als je denkt: ja, daar is winst te behalen niet alleen maar medewerkers, betrokkenheid maar gewoon ook: ja, hoeveel zin hebben je medewerkers of aan het werk te gaan? Hoeveel zin hebben om hun targets te behalen? Echt echt gewoon zich vastbijt in in de targets van het bedrijf? Als je denkt dat daar winst te behalen valt? Jaar, ga dan eens kijken naar de vitaliteit van je, van je medewerkers, zelfs met met de beste wil. Als mijn hormoonhuishouding volledig oude wijk is, is men IQ gewoon aantoonbaar significant. Lager is mijn energie, slecht zijn met emotie, emoties zijn zijn instabieler is mijn output is lager en dat wat ik, dat wat ik af krijgen, dat dat doet er minder toe, omdat ik veel minder helder heb wat met prioriteiten zijn. En één medewerker die verschrikkelijk slecht in zn vel zit, die is als een als een olievlek op een in een team. Hè, die trekt de hele hele hele sfeer met zich mee naar beneden. Sowieso hè, wij zijn het gemiddelde van onze omgeving. Dus als er meerdere mensen in je team ongezond zijn, dan wordt je team ongezond. Verwacht alsjeblieft niet van een ongezond team dat ze gezonder prestaties gaan leveren. Dus ja, mijn mijn, mijn advies zou zijn: ik kijk als je niet naar luisteren, stiekem je waarschijnlijk al interessant is. Ja, als je hier een klein beetje in verdiept en je pakt de cijfertjes wat een zieke medewerker kost en wat een blije medewerkers, er gezonder fitte vitale medewerker oplevert exponentieel en heb je het gewoon over keiharde euro. Dus ik heb het niet over, dan is het gezelliger wat ook zo is.

00:49:16
Margot: Dat is altijd altijd met elkaar.

00:49:18
Tibor: Gewoon keihard aan euros oplevert en aan kosten bespaard. Ja, dat is niet de.

00:49:24
Margot: Een medewerker kost volgens mij 250 euro per dag, gemiddeld en en dat is misschien nog afgezet tegen het gemiddelde, laat staan als mensen echt zin hebben in hun werk en energie hebben om dat extra b of extra stapje te zetten en wat ik mooi vindt. Dus wat jij zegt, het gaat natuurlijk ook om de voldoening echt iets heel belangrijk vindt of iets heel gaaf vindt. Ja, dan zorg je dat het je lukt. Ik denk ook dat het daar werkgevers zo belangrijk is: voor gaan met mensen in gesprek bijvoorbeeld en echt drijft en kijken van hé.

00:49:53
Tibor: Ze kennen in deze tijd, maar af en toe mag je je achter je excel vandaan komen en en en ook achter zoeken, zoekt die medewerkers op. Ga. Dr. Is meneer, lunchen raak raken helemaal voor haar aan. Wat doe je het maar eens in het kwartaal!

00:50:08
Margot: Ja.

00:50:09
Tibor: Dan heb je dat jaarlijks. Pop gesprek wordt helemaal nergens over gaat natuurlijk, waarbij je van iemand gaat horen die totaal niet doe, jij functioneert daar heb je niet eens meer nodig. De zoek, je zoek, je medewerkers, opmaak maakt verbinding en het is in de GGZ enerzijds zichtbare targets waar ze op kunnen mikken in hun doel was op kunnen mikken, maar anderzijds zorgt dat dat doel, zodat ie zichtbare targets in lijn met hun persoonlijke verlangens en doelen. En vervolgens: ga vanuit de weg.

00:50:38
Margot: Laat mensen!

00:50:39
Tibor: Ja, want als je ze dat geeft en je gaat dan uit de weg en dat is niet normaal wat medewerkers dan voor je voor jou voor elkaar krijgen, omdat dat namelijk ook omdat ze daarmee ook hun eigen doelen bereiken.

00:50:50
Margot: Ja, precies ik, ik vind het mooi dat je het zegt. Omdat nou, als ik binnenkom en ik vraag nou, wat is vitaliteit? Iedereen begint over voeding en over sport.

00:50:58
Tibor: Ja.

00:50:59
Margot: En dan denk ik: ja, fantastisch, maar als je elke dag je eet tot en met buikpijn naar je werk rijdt omdat je er echt een klopt, vindt hoe vitaal en dat is zo jammer.

00:51:09
Tibor: Dat is gewoon gezondheid en een vitaal bedrijf. Hoe kan ik meten of een bedrijf is? Ik kan meten en dat is ook weer van de dingen met mn houden graag dingen wazig om die pijn weer zichtbaar te maken, zodat we niet hoeft te veranderen. Maar je kan vitaliteit aan drie dingen meter van een bedrijf, namelijk de medewerkers. Ja, noem het betrokkenheid en blijdschap van de medewerkers, de klanten, tevredenheid, mps scoren kun je gewoon meten en de cashflow de wind, de netto netto winst en dan specifiek cash. Wel, als een bedrijf een medewerkerstevredenheid van acht plus, een klanttevredenheid van acht en een half plus en en een gezonde cashflow ja, dan is het een vitaal bedrijf.

00:51:47
Margot: Dan moet het wel een vitale medewerkers hebben. Ons kun je dat niet klopt.

00:51:51
Tibor: Is één van die drie onder de zeven dan de oorzaak dat op verschillende plekken liggen? Maar dat is geen vitaal bedrijf.

00:52:01
Margot: Dan in zn werk aan de wieg!

00:52:01
Tibor: Zeker weten, ja, leuk.

00:52:03
Margot: We hadden het net even over al dat jij, ik.

00:52:07
Tibor: Die voor.

00:52:08
Margot: In de beveiliging heeft gewerkt en dan ook echt volgens mij op het niveau van koningshuis. Politieke kopstukken, nou ja, een tak van sport, waren in die tijd natuurlijk super. Belangrijk is om scherp te zijn. Ik werk momenteel binnen de hier het gevangeniswezen van Nederland. Nou hebben ook het dak, beveiliging. Maar voor om onze medewerkers ook gelden tot het super belangrijk is dat ze fysiek en mentaal scherp zijn werk te kunnen doen.

00:52:35
Tibor: Ehm.

00:52:36
Margot: Een gebeurt nogal wat mensen worden geconfronteerd met schil partij, met suicide pogingen, met geweld in allerlei vormen en wij zijn ook altijd op zoek. Ver. Hoe kunnen we mensen mee helpen? Om daarvan te stellen is misschien even heel specifiek, maar superbelangrijk dat mensen ik bedoel, we kunnen het niet voorkomen, maar we hadden het ook wel even over acute stress van je. Je. Je kan er niks mee worden geconfronteerd, met vooral belangrijk hoe je daarmee omgaat en hoe je daar stelt. Ik ben eigenlijk wel benieuwd: hoe was dat toen jij ook echt in dat werkveld zat? Hoe denk jij? Dat deden jullie tot omlaag, op een gezonde manier met dat werk en die spanning en die stress om te kunnen gaan.

00:53:16
Tibor: Nou, dan weet dat altijd even gezond deden. Ik denk dus: als ik kijk naar ik komt van de deken de benen, b. Bij justitie heb je dan bot, zeg maar onze onze zusterorganisatie heb je natuurlijk ook de cipiers trouwens een speciale politie eenheden, maar over het algemeen minder stress dan gewone politieagent in de Randstad. En zo zal een ze hadden ze al een lid van een bot, misschien wel minder vaak acute stress hebben daar gewoon een cipier, omdat je veel meer training, veel meer organisatie bij de speciale eenheden. Dus je staat om met met met een partner voor het cipier van politieagent. Ja, dr is ellende achter die deur.

00:53:55
Margot: Ja.

00:53:56
Tibor: Vandaag werk je met Piet, morgen met Henk gaan met z’n tweetjes maar de deur naar binnen en noem maar op en dan vaak ook nog is met veels te weinig training. Dus kijk, acute stress nogmaals, is prima. Maar wat heb je daarna nodig? Ook volledige ontlading ontkoppeling om weer te kunnen is.

00:54:17
Margot: Ja.

00:54:18
Tibor: Nou, dat is iets waar de laatste jaren veel meer aandacht voor is. Daar kun je ook de plank volledig mee mee slaan. Ik geloof ik absoluut niet dat je met de jongens van het bot voor een voor een verplaatsing meditatieoefeningen moet gaan doen. Dan wil je ze scherp hebben en dan wil je gestrest hebben, jullie ze vol testosteron hebben, voor een cortisol vol adrenaline gaan, weet je wel, maar daarna een een ijsbad of daarna ademhalingsoefeningen of is er een als of is er in de gevangenis? Is er een? Is er een geen zelfmoord gepleegd, is er een heftige vechtpartij geweest, daarna een gesprek kunnen voeren voor de mensen die de behoefte aan hebben, hè, dus ook weer niet gaan lopen afdwingen. Dus kunnen om te laden ook gewoon met vuurwapens je veel, ook om te kunnen ontladen natuurlijk, ja, dat is, dat is essentieel. Dus meer ruimte voor ontlading ik denk dat het een verkeerde beweging is, maar ook eens op ingezet om van tevoren in te zetten op op meditatie, yoga, enzovoort.

00:55:19
Margot: Je bedoelt met de plank misslaan.

00:55:21
Tibor: Ja, dan sta je dan dat het laatste wat je wil, dat levert, gevaarlijk ziet.

00:55:25
Margot: Mensen ik.

00:55:25
Tibor: Samenwerking door die deur moet omdat wat daarachter wat aan de hand is. Wil ik een beetje ontspannen bent, dan wil ik dat jij gestrest bent, competent en gestrest die twee dingen willen en en en vecht bereid, dan kun je dat doet is dan gestresst ik wil ook niet dat jij toch het laatste wat ik wil, een teamgenoot die totaal niet bang is, want die gaat of die wordt roekeloos of die ziet gevaren. Niet iemand die thuis moet komen en en die scherp is, dus inderdaad zeker in de ontlading maar wel goed kijken wie daar behoefte aan heeft, en dat terwijl moment maar nog stappen daarvoor. Maar dan gaan we een beetje vakinhoudelijk praten, dan kom ik weer bij een competentie dus als ik verschrikkelijk om incompetent ben op het gebied van fysieke vaardigheden, als ik twee keer per jaar met de praktijk is voor de meeste medewerkers, als ik twee keer per jaar geweld beheersing mag trainen, als ik twee keer per jaar als politieagent me vuurwapen keertje mag trekken en waarvan één keer in examens, als ik twee keer per jaar, een keer, een paar keer tegen een stootkussen mag, daar zit en ik moet dan door die deur door die deur, ja, ten eerste heb ik veel meer stress en ten tweede ga ik waarschijnlijk incompetent handelen. Ga ik misschien wel te veel geweld gebruiken? Omdat ik niet competent genoeg bent om het om het simpele op te lossen? Dus aan de voorkant? Als mee als werkgever je medewerkers veel faciliteren in omgaan, ontvangen en toepassen van geweld, als ik kijk naar de, naar de beelden van museumplein en eh en het Malieveld tijdens de corona protesten en dan email mee hebt een bloed, mijn mijn politie, hard, gewoon de incompetentie met met met met vier man een vent die niks doet, helemaal bewust letterlijk bewusteloos slaan, u dan nog een hond erop zetten en door blijven slapen. Ja, laten we het maar op competentie houden. Laat ik daar maar vanuit gaan dat dat de integriteit er wel is en dat u in competenties dat leidt alleen maar tot tot stress, ellende en een vervelende gebeurtenis. Dus dat aan de voorkant. Als werkgever faciliteren je medewerkers, drie medewerkers, niks let je om te roepen. Ja, mijn, mijn werkgever faciliteert niks. Niks! Dat je om op vechtsporten gaan, om om te gaan trainen, om beter te gaan eten, om beter te gaan slapen, om niet te verdiepen in geweld, in communicatietraining niet te volgen, dan geef je maar wat minder geld uit aan aan randzaken.

00:57:49
Margot: Mmm.

00:57:50
Tibor: Maar ik weet hoe makkelijk ik loop, die worden en hoeveel mensen die ook boos op kunnen worden. Maar tegelijkertijd weet ik ook dat mensen altijd een manier vinden om te zeggen: zie je, het kan niet en dat er ook mensen zijn die zeggen: het kan wel.

00:57:59
Margot: Precies.

00:58:00
Tibor: Dus werden kun je competentie enerzijds en anderzijds faciliteert ontlading en ontspanning een ontkoppeling aan andere.

00:58:06
Margot: Kant, ja, mooi en en inderdaad, mensen hebben ook zelf verantwoordelijkheid daarin en en als het goed is, ook gewoon weer veilig thuiskomen en hun werk doen. Dus het ja, het komt tot twee kanten, denk ik, en ik ben wel benieuwd of nog eventjes maar volgens mij was dat een behoorlijke mannencultuur sterker nog, ben jij dat uitgestapt toen ook vrouwen aan boord moesten komen. Wat ik nu binnen die ook al zie, is het vraagt wat kwetsbaarheid om te zeggen: sheet dit was eigenlijk wel heftig, of dit doet iets met wie. Ik was echt heel bang.

00:58:39
Tibor: Ja.

00:58:39
Margot: Dat is niet vanzelfsprekend. Dat dat gebeurt. Is dat iets waar je bij jullie ook aandacht schonk?

00:58:45
Tibor: Mmm.

00:58:45
Margot: Wel, dat gesprek met elkaar aan te kunnen gaan, hoeveel die kwetsbaarheid te kunnen tonen, of is het?

00:58:51
Tibor: Ik moet zeggen, bij ons, bij de harde kern was dat was dat echt wel zo en ik denk dat dat essentieel is en ik denk ook dat ook weer hier je volledig in door kan slaan. Helemaal. Maar dan heb ik het vooral over de specialistische clubjes zoals de bot, dan bij justitie. Ja, ik denk niet dat je daar praat clubjes van wil maken en ik wek en ja, misschien is dit mijn testosteron, wat nu aan het praten is. Maar ik denk dat je, als je echt van een van je petje af bent, na geweld, dat je misschien in het verkeerde beroep heb gekozen. Dus dan dus de nuance erbij. Vanzelfsprekend moet je, als als als ze iets verschrikkelijk heftig voor je was, dan moet je kunnen zeggen: jij is, dit was echt verschrikkelijk heftig voor of ik heb nog steeds last van van die beelden van vorige week, met die incidenten die we daar hebben gehad. Die staat op mijn netvlies gebrand. Dus ja, alles is en dat is dus ook weer naar. Maar dat is ook balans. Alles alles is balans, doorslaat in hoe haar machocultuur leidt tot ellende. Als je specialistische clubjes gaat dwingen om elke dag een emotioneel dagboekje bij te houden en voor elke inzet op één been ademhalingsoefeningen te laat laten doen, dan dan slaat de plank op.

01:00:01
Margot: Tenminste ja, precies dus kijken naar wie je voor je hebt en wat mensen nodig hebben, wat jouw organisaties op zoek naar die voldoening want als het goed kijk mijn, moet je inderdaad ook niet in zon beveiliging team zetten, want ik ben heel hard schildert de andere kant.

01:00:15
Tibor: Ja.

01:00:16
Margot: Dus ja, het zou voor mij niet zijn, terwijl er mensen zijn die dat fantastisch.

01:00:19
Tibor: Die is daar dus een superbelangrijk een spijkerbroek op, en dan kom je weer bij wat je net zei, gewoon kennis van jezelf en kennis van je medewerkers kijken. Uiteindelijk heb je voor die souplesse waar we het al eerder over hebben gehad, heb je twee zaken zijn vereist als je op souplesse door het levenswil gaan. Je hebt een correct wereldbeeld nodig, je moet de natuurwetten kennen en snappen en beheersen en je hebt een correct zelfbeeld nodig en als mee. Als werkgever heb je dus een correct beeld nodig van je medemens. Correct wereldbeeld betekent in jou geval. Wat voor medewerkers heb je in dienst? En het is toch prachtig dat sommige mensen, als er geweld is, die willen we naartoe rennen. Als ergens iets in de fik staat, heb je sommige mensen die willen daarnaartoe rennen, je andere mensen, die willen er vanaf. Een. Sommige mensen die willen, organiseer je andere mensen weer ergens induiken in plaats van dat we tegen de organisator zeggen: organiseer is wat minder en duiken is wat meer in. En tegen degenen die dr induikt zeggen: stop is met de induiken en organiseer is wat meer. Wat nou, als we die organisator nog beter leren, organiseer, als we die induiken het nog beter leren en in te duiken. Dus dan kan iedereen zijn die die van nature is en en op een betere en en dat eigenlijk op een nog betere manier doen. Dus we zijn, we leren de vis nog beter zwemmen en wanneer de avond nog beter klimmen in plaats van wat we van de vis bij eisen, dat die een boom, die het beklimmen van de aap eisen, dat ie dat ie beter iets, dus oog voor de mens is hierbij essentieel.

01:01:39
Margot: Ja, ik denk dat dit een prachtig einde is van deze podcast, aflevering, omdat we dan de cirkel echt maken, dat mensen dan ook met voldoening hun dag doorkomen werk kunnen doen, voor vitale manier kunnen leven en uiteindelijk na heel lang en een heel gezond leven vredig kunnen sterven. Dus ja, het zou fijn dat je dit wilde delen en ik hoop dat mensen die naar luisteren, die de kennis uit halen die zij op dit moment nodig hebben, we het ook. Is er nog een laatste tip, laatste toevoeging, die wil geven: of zet je nou, dit was ook wel.

01:02:16
Tibor: Nou, laten we het samen. Wat er dan in in, in een notendop dus het doel van het leven is leven. Je maakt jezelf, wijst dat externe factoren die in de weg zit, maar dan ben je zelf. Dus onderzoek jezelf de kunst van het leven in. Zn dus onder huilend leven, zn ruilhandel alles kan, alles heeft een prijs, dus kies en en betaalde prijs dat je kunt krijgen, dat wat je wilt.

01:02:38
Margot: Dank je wel. Dank je wel mooi.

01:02:41
Tibor: Ik ga.

01:02:43
Margot: Gaan in ieder geval vertrekken.