Inspiratiesessie

Heijmans

Wil je wel starten met vitaliteit in jouw organisatie…
Maar heb je geen idee in het hoe, wat of waarom? Ik ben er voor je 

Je hebt nog geen vitaliteitsbeleid of programma liggen, net als concrete vitaliteitsthema’s waarvan je al precies weet hoe je deze op kunt pakken.

Sterker nog: vitaliteit is op dit moment niets meer dan een onderwerp waar je iets mee zou moeten – maar nog niet goed weet hoe het allemaal werkt.

Daar kan ik je bij helpen, met de Inspiratiesessie.

Dit is een sessie van 2,5 uur waarmee ik zorg dat je met een 2-0 voorsprong begint aan alles rondom vitaliteit in je organisatie.

Na de sessie kun je direct op eigen benen verder.

En juist door die voorsprong kun je een wereld van verschil krijgen in de resultaten die je uiteindelijk terugziet rondom bijvoorbeeld verloop en verzuim.

Want als je het op eigen houtje probeert uit te vogelen, kan je het jezelf zo onnodig, zo moeilijk maken.

De Inspiratiesessie is voor de directie, HR, OR en relevante managers binnen je organisatie.

Praktijkervaring met grote en kleine organisaties.

Inclusief concrete voorbeelden voor inspiratie.

Alles in één: vitaliteit, psychologie en motivatie.

DIT ZIJN EEn aantal voorbeelden van hoe het kan gaan als je vals start met vitaliteit. voorbeelden die klanten persoonlijk met mij delen:

  • Je worstelt met een ziekteverzuim van 6%, terwijl de benchmark in jouw sector ligt op 3.5%
  • Collega’s pakken hun biezen en nemen hun kennis mee. Al dat verloop creëert één grote ratjetoe binnen de organisatie, net als een teleurstellende productiviteit
  • Medewerkers die verantwoordelijk zijn voor vitaliteit, zijn 6 tot 9 maanden lang maar iets aan het doen – in de hoop een vitaliteitsprogramma of beleid van de grond te krijgen. Dat zijn 6 tot 9 maanden verspilde tijd, moeite en geld, zonder resultaat.
  • Omdat er geen visie is rondom vitaliteit, is er ook geen gedegen, integrale aanpak die duurzaam vitaliteitsproblemen oplost én voorkomt. In plaats daarvan schiet je met losse flodders zoals de welbekende fruitmanden of pingpongtafels.
  • Je biedt aan wat niet aansluit bij de mensen, omdat je niet weet waar de behoeften van de medewerkers liggen. Jij denkt dus dat je het goed doet, terwijl wat je doet juist averechts kan werken.

Stuk voor stuk reële scenario’s als je zonder stevige fundering start met vitaliteit.

Ik hoef je niet uit te leggen hoeveel verloren tijd, geld en moeite slechts enkele van deze scenario’s de organisatie kunnen kosten.

Maar gelukkig zijn het ook stuk voor stuk scenario’s die je kunt voorkomen zodra je kiest voor een vliegende start, met mijn Inspiratiesessie.

Je zit nergens aan vast

OMDAT ik je laat zien wat vitaliteit precies is, waarom het zó nodig is voor elke organisatie en hoe andere organisaties dit aanpakken

Ik deel bijvoorbeeld inzichten uit mijn samenwerkingen met organisaties als DHL en Defensie met je.

Je snapt: dit zijn organisaties waar de werkdruk enorm hoog is, waar vitaliteit – letterlijk – van levensbelang kan zijn, en waarom het verloop en verzuim een metershoog hoofdpijndossier is.

Maar: ik laat je ook zelf nadenken, aan de hand van werkboeken, frameworks en andere hand-outs die je krijgt tijdens de presentatie.

Over de kansen rondom vitaliteit.

Over acties die je direct kunt nemen.

Over hoe je inderdaad met die 2-0 voorsprong kunt starten.

Aan het eind van de Inspiratiesessie weet je het hoe, wat en waarom rondom vitaliteit:

  • Je weet wat de vitaliteitsvalkuilen zijn en hoe je deze kunt vermijden.
  • Je kent de exacte elementen van een concreet vitaliteitsbeleid of -programma.
  • Je weet hoe je het gesprek rondom dit onderwerp op gang kunt krijgen én houden met alle betrokkenen.
  • Je voelt een gemeenschappelijk geloof dat je vitaliteit op kunt zetten en duurzaam kunt implementeren. Je weet hoe andere organisatie omgaan met vitaliteit, en weet hoe je die inzichten kunt toepassen binnen je eigen organisatie. Je weet wat vitaliteit inhoudt, wat je organisatie eraan heeft en waarom het van onmisbaar belang is – voor zowel het MT, werknemers als de duurzaamheid van de organisatie.
  • Je hoofd stroomt over van de ideeën waarmee je je eerste stappen kunt zetten. Je kent de te nemen stappen en hoe je daar zelf verder invulling aan geeft. Dat gaat over de acties die je kunt nemen, en de teams of medewerkers waarmee je dat kunt doen.

CASE STUDY: EEN INSPIRATIESESSIE MET CONXILLIUM

Conxillium is een groep van bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in hoogwaardige software voor lokale en regionale overheden.

Henk Horsman, HR Manager van Conxillium, zag het belang van vitaliteit op de werkvloer in vanwege de noodzaak van gezonde, inzetbare medewerkers voor het intensieve kenniswerk.

En omdat het al lastig genoeg is om gekwalificeerde mensen te vinden in de schaarse IT-vijver, was er nood aan de man om iets rondom vitaliteit te doen.

Dit werd versterkt door een teamdag van Progresity (één van de bedrijven van Conxillium) waar medewerkers aangeven moeite te hebben met een gezonde leefstijl.

Ondanks dit inzicht, was het lastig om vitaliteit op de agenda van het MT te krijgen.

Zij zagen namelijk geen directie noodzaak (zoals hoog verzuim of verloop) om er tijd, aandacht en geld aan te besteden.

Daarom schoten ze vooral met losse flodders en te oppervlakkige ideeën, zoals  “dan geven we de mensen toch een sportabonnement?”

Gelukkig zag Henk in dat dit geen duurzame oplossingen zijn. En bovendien bereikten ze vooral de mensen die toch al sporten. De grootste uitdaging voor Henk was dus niet om medewerkers mee te krijgen, maar het MT.

Henk besloot daarom een Inspiratiesessie te plannen.

De managing director, een team lead, OR-lid en HR-collega waren daarbij aanwezig.

Ik liet ze zien dat vitaliteit zo veel meer is dan sport en voeding.

Zo werd duidelijk wat vitaliteit oplevert, oplost en bespaart – waardoor er eindelijk een constructieve dialoog ontstond binnen Progresity.

Uiteindelijk is er door de Managing Director zelf een werkgroep opgezet om vervolg te geven aan de sessie en met elkaar de juiste acties uit te zetten.

Henk was blij verrast: lachend vertelde hij achteraf dat ‘zijn’ project voor zijn neus is ‘weggekaapt’ maar samen concludeerden we dat dit precies de uitkomst is die we voor ogen hadden!

Zo zorgden we met een Inspiratiesessie van slechts 2,5 uur voor een blijvende doorbraak binnen de organisatie.

Om de Inspiratiesessie te laten slagen, heb ik twee simpele voorwaarden:

Ten eerste: tijdens de sessie is ook degene die de beslissingen maakt rondom vitaliteit aan tafel.

Als dat niet zo is, is het haast onmogelijk om op de juiste manier te starten.

Want dan kunnen we nog zo veel concrete acties uitstippelen, ideeën bedenken of plannen maken: als de portefeuillehouder daar niks vanaf weet, wordt dat weer een complexe uitdaging die eerst overwonnen moet worden.

Dit voorkomen we door te zorgen dat ook deze persoon aanwezig is.

En ten tweede: je hebt een vergaderzaal met beamer, scherm, flip-over en U-opstelling beschikbaar.

De Inspiratiesessie kost een peulenschil van wat niet juist starten met vitaliteit je kan kosten

Het gaat om een bedrag van €945.

Daar komt dan nog €0,36/kilometer, net als eventuele parkeerkosten, aan reisvergoeding bij.

Alle bedragen zijn ex. btw.

Zo werkt het:

1. Aanvraag

Je plant onderaan deze pagina een datum en tijd in mijn agenda in voor het gesprek om elkaar te leren kennen.

2. Eventjes bellen

We ontmoeten elkaar via Teams om je huidige situatie te bespreken en te kijken of de Inspiratiesessie is wat je nu nodig hebt.
Natuurlijk is dit 100% vrijblijvend.

3. Sessie op locatie

Ik kom bij je langs op kantoor om de Inspiratiesessie te geven. Meestal is dit voor 6 tot 12 mensen, waaronder leden van het MT, HR, OR en eventuele teammanagers.

4. Napraten

Na de sessie praten we nog kort na over volgende stappen, en hoe ik daar aan kan bijdragen.

5. Check-in

Na enkele weken bel ik om te kijken hoe het met de plannen en acties gaat, en of je daar nog hulp bij nodig hebt.

Interesse in de Inspiratiesessie?

Plan dan hieronder onze kennismaking in.

Leren we elkaar meteen kennen, bespreken we het een en ander door, en plannen we de Inspiratiesessie vervolgens samen in.