Een vitaliteitsplan in 4 stappen
/in Gratis Tips /door Margot van HoijdonckJe hebt de vraag gekregen om een vitaliteitsplan te schrijven. Hoe pak je dit aan? Lees deze blog om in 4 simpele stappen te komen tot een maatwerk vitaliteitsaanpak!
GROW-methode
De GROW-methode staat voor Goals, Reality, Options en Will. Daarmee vormen ze de 4 stappen die je nodig hebt voor een vitaliteitsplan waarmee je draagvlak en commitment krijgt en tot de gewenste resultaten komt.
GOALS
De G van Goals staat voor het bepalen van je doel. Dit kan een doel op zich zijn maar in principe draagt je vitaliteitsdoel ook altijd bij aan de strategische doelstellingen van je organisatie (bijvoorbeeld een klantwaardering van 8,5 of hoger). Formuleer daarom wat je wil bereiken met je vitaliteitsaanpak en waarom dit goed is voor de organisatie en haar medewerkers. Bij voorkeur doe je dit op een SMART-manier: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.
REALITY
Je weet pas waar je naartoe kan gaan als je weet waar je nu staat. Bepaal je uitgangspunt. Ziekteverzuim, medewerker- en klanttevredenheidsscores, redenen voor (ongewenst) verloop; allemaal input om de R van Reality feitelijk te beschrijven en onderbouwen.
OPTIONS
De O van Options staat voor onderzoeken welke manieren er zijn om van Reality naar Goals te komen. Wat is nodig om vanuit de huidige situatie de gewenste doelen te bereiken?
Een goede manier om alle mogelijkheden te onderzoeken is door middel van een brainstom. Je kan er zelf eens goed voor gaan zitten en je gedachten de vrije loop laten of een middagje Googlen. Maar natuurlijk is het vaak nog leuker en effectiever om hier samen over te sparren. Verzamel een aantal collega’s, je ambassadeursteam of vakgenoten en stel jezelf bijvoorbeeld de vragen:
- Waar moeten we vooral mee doorgaan?
- Waarmee moeten we stoppen?
- Waarmee kunnen we gaan starten?
WILL
Van ideeën naar actie. Vitaliteit gaat om DOEN! “Will do” dus. Vanuit je Options zal je moeten bepalen welke acties prioriteit hebben en welke randvoorwaarden eventueel nog gecreëerd moeten worden om tot succesvolle uitvoer te komen. Belangrijk is hoe dan ook dat je aan de slag gaat en het niet alleen bij mooie plannen laat. Eenmaal in deze fase aangekomen is het aan te bevelen om een PDCA-cyclus door te voeren: Plan, Do, Check, Act. Dat betekent dus dat je de geplande zaken gaat uitvoeren, evalueren, verbeteren en daarna nogmaals uitvoert. Zo wordt de uitvoering van je plan steeds beter en kan je ook je plannen bijsturen als blijkt dat iets niet werkt.
De GROW-methodiek is mijn methode voor het creeren van meer vitaliteit op de werkvloer. Ben je nieuwsgierig geworden naar de rest van deze methode en de 4 stappen door het lezen van deze blog? Kijk dan op De Vitaliteitversneller en plan een vrijblijvende kennismaking om te bespreken of dit ook geschikt is voor jouw organisatie.
Margot van Hoijdonck
VitaliBlij Podcast: het verschil tussen verzuim en vitaliteit
In de VitaliBlij Podcast vertel ik over mijn eigen aanpak en ervaringen bij het opzetten en verankeren van vitaliteit op de werkvloer. Ik geef tips
Vergeet de individuele medewerker, richt je op de context
Contextgerichte aanpak Als er 1 shift is die we komende tijd moeten maken, is het wel om te stoppen met coaching en workshops. In plaats
VitaliBlij bestaat 5 jaar
In de VitaliBlij Podcast vertel ik over mijn eigen aanpak en ervaringen bij het opzetten en verankeren van vitaliteit op de werkvloer. Ik geef tips