Mijn eerste keer was niet echt een succes…

De eerste keer dat ik aan de slag ging met een vitaliteitstraject bij een bedrijf, ging het niet bepaald vlekkeloos. Het was een start-up met 30 jonge, ambitieuze IT-professionals. De energie was hoog, mensen waren blij en er hing altijd een positieve, uitgelaten sfeer. De directeur die mij had binnen gehaald, wilde heel graag werken aan vitaliteit want hij zag dat het nodig was. Hij was zelf ook zo’n boegbeeld. Sportte veel en zag er fit uit. Work hard, play hard. Ik werd er blij van en had veel zin om hier aan de slag te gaan.

Wat kon hier misgaan?

Nou, van alles.

Voorafgaan aan de workshops voor de IT-consultants, leek het me goed om een directiesessie te organiseren. Er was namelijk een driekoppige directie en de 2 anderen moesten natuurlijk wel weten wat er te gebeuren stond. Bovendien wilde ik dat ook zij een boegbeeld zouden zijn, een voorbeeldrol gingen vervullen en hun medewerkers gingen stimuleren om actief mee te doen.

Vol positieve moed, na de leuke gesprekken met de 1e directeur, deed ik mijn verhaal. Om vervolgens gefronste blikken te zien bij de andere 2. Of dit wel was waar mensen op zaten te wachten. Er was toch niemand ziek of burn-out? Ze hadden jonge, gezonde mensen in dienst, die moesten gewoon lekker knallen. Niks mis met een beetje hard werken! Bovendien, ze konden toch gezellig ontspannen tijdens de (met drank overgoten) vrijdagmiddagborrel?

Euhmm 😅

Je  snapt al dat dit traject niet echt een succes werd.

De directie nam vrijwel nooit deel aan de workshops. Medewerkers kwamen soms niet opdagen, of kwamen veel te laat binnen. De mensen die deelnamen konden het overigens wel erg waarderen en probeerden ook nieuwe gezonde gewoonte te creëren, zoals gezamenlijk lunchwandelen en elkaar niet meer mailen na 20.00u. Helaas was 1 van de directieleden de eerste die deze plannen doorkruiste door zelf nog steeds te mailen en bellen tot 23u in de avond. En zo was het effect (en de investering) van 3 workshops al snel weer teniet gedaan.

Moraal van het verhaal?

Je kan niet werken aan vitaliteit zonder draagvlak en medewerking van de directie.

Ik heb mijn lesje toen wel geleerd: dit is echt 1 van de belangrijkste succesfactoren voor je vitaliteitsplan. Het hele traject verliep moeizaam, doordat ik te snel wilde doorpakken met de workshops en te weinig aandacht had besteed aan het meekrijgen van de directie.

Tegenwoordig is dit juist waar ik tijd voor inruim: hen het belang laten inzien van vitaliteit voor hun medewerkers en organisatie. Met elkaar bepalen wat het doel is en hoe dit bijdraagt aan de strategische organisatiedoelstellingen. Duidelijk maken dat het niet bepaald geitenwollensokkengedoe is, maar dat vitaliteit juist keiharde business is en veel oplevert (niet alleen in werkplezier en verbinding maar ook in euro’s). En ik help hen om de juiste impact te maken vanuit hun rol door samen te kijken hoe zij een voorbeeld kunnen zijn naar de medewerkers toe (op hun eigen manier, zodat het authentiek is).

Dit kost in het begin wat meer tijd, maar als je de directie mee hebt dan loopt het hele vitaliteitstraject vele malen soepeler.

Misschien herken je wat uit mijn verhaal. Ben je ook zo’n enthousiasteling met vele ideeën die je het liefste allemaal tegelijkertijd uitrolt. Maar merk je soms ook dat je als enige voor de troepen uitloopt? Dan hoop ik dat je wat opsteekt van dit verhaal en niet in dezelfde valkuil trapt.

Kan je daar wat hulp bij gebruiken?

Meld je dan aan voor mijn gratis online training: de Vitaliteitscheck-up. Het doel van deze training is om draagvlak te creëren van jouw directie om werk te maken van vitaliteit.

Meer informatie over de VITALITEITSCHECK-UP

Je vindt alle informatie over deze online training door op bovenstaande button te klikken. Het is volledig gratis en bestaat uit 3 modules. Je krijgt voor 4 weken toegang tot de Vitaliteitscheck-up zodat je voldoende tijd hebt om aan de slag te gaan met de training.

Wil je je direct aanmelden voor deze gratis online training? Klik dan hier.

Good to know: de Vitaliteitscheck-up is geheel vrijblijvend en kosteloos. Doordat het een volledig online training is, kan je deze op eigen tijd en tempo doorlopen.

VitaliBlij bestaat 5 jaar

In de VitaliBlij Podcast vertel ik over mijn eigen aanpak en ervaringen bij het opzetten en verankeren van vitaliteit op de werkvloer. Ik geef tips

Lees verder »