Vermijd deze valkuil
Ik schrijf maandelijks een artikel vanuit mijn eigen praktijk als Vitaloog over het implementeren van meer vitaliteit op de werkvloer. Deze serie is bedoeld ter inspiratie en om best practices te delen (lees hier deel 6 of een van de andere artikelen uit de serie).
Dit is deel 7: vermijd deze valkuil
Deze maand een korte overdenking die je ik je graag meegeef, omdat ik deze valkuil nog weleens voorbij hoor komen. Het is de valkuil van ‘grote stappen snel thuis’ oftewel iedereen ineens vitaal willen maken. We willen het graag heel goed doen voor onze medewerkers. Het liefste zien we dat iedereen meedoet met de activiteiten en dat ze allemaal een gedragsverandering laten zien naar een meer vitale levensstijl. Wow, wat zou de wereld (of in ieder geval jouw organisatie ;-)) er dan mooi uitzien!
Groots denken is goed, maar soms kan het je ook tegenhouden om daadwerkelijk in actie te komen. Want bij elk initiatief is wel een bepaalde groep medewerkers te bedenken voor wie het minder passend is. Sowieso zal er altijd wel deel van de organisatie als ‘taai’ bekend staan met betrekking tot veranderingen. Accepteer dat het, wat je ook doet, nooit voor iedereen goed of geschikt zal zijn. Echt, daarmee maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. ‘Elke medewerker die meedoet is er een’, is een veel fijner uitgangspunt. Richt je op het positieve en op de mensen waar de energie zit. Energie is namelijk besmettelijk, je zal zien dat deze zich langzaam uitbreidt en er ineens medewerkers meedoen die je niet had verwacht. Of zorgt het voor een kettingreactie naar ander gezond gedrag.
“Groots denken is goed, maar het kan je ook belemmeren om in actie te komen”
Concreet voorbeeld van wat ik zelf recent heb meegemaakt is de Dry January Challenge bij het Detentiecentrum Rotterdam & Zeist. In feite sluiten we met zo’n challenge al veel medewerkers op voorhand uit, want niet iedereen drinkt alcohol. Maar een aantal medewerkers besloot hun eigen uitdaging aan te gaan in januari: geen koffie meer, stoppen met cola light of een maand lang geen chips eten. Zo vonden zij een manier om mee te doen en het jaar goed te beginnen. Volgens mij gaat het uiteindelijk hierom; mensen die zich bewust zijn van hun eigen gedrag en vanuit intrinsieke motivatie in de actie komen. Juist dit zijn successen die leiden tot duurzame vitaliteit.
Herken je de valkuil bij jezelf of in jouw organisatie? Kan je dan juist ook de lichtpuntjes zien van acties die misschien niet helemaal ‘geslaagd’ waren maar die toch winst hebben opgeleverd? Bedenk altijd wat je wil bereiken maar sluit je ogen niet voor de onverwachte bonuspunten!
Ik hoop dat je het leuk en waardevol vindt om mee te lezen hoe ik mijn werk als Vitaloog® uitvoer. Steek een duimpje op als je meeleest! In maart 2021 zal ik een volgende blog schrijven met daarin de vervolgstappen waarmee ik op dat moment bezig ben. Natuurlijk hoor ik het graag als je nog specifieke vragen hebt of aanvullingen waar anderen (en ik!) ook wat aan hebben.
Over Margot van Hoijdonck MSc van VitaliBlij
Ik wil met mijn kennis, energie en enthousiasme medewerkers van bevlogen organisaties inspireren om hun meest vitale leven te leiden, zodat deze medewerkers en organisaties floreren doordat zij meer blijdschap, verbondenheid en vitaliteit ervaren.
Dit doe ik als Adviseur vitaliteit & duurzame inzetbaarheid a.i. bij DJI voor het Detentiecentrum Rotterdam & Zeist, als Vitaloog®/Psycholoog (en eigenaar) bij VitaliBlij en via social media (LinkedIn/Instagram). Heb je vragen over vitaliteit op de werkvloer? Stuur me een bericht!