Wat levert een vitaliteits-programma écht op?
/in Gratis Tips /door Margot van HoijdonckWaarom investeren in vitaliteit loont – in cijfers én cultuur.
Je wilt als HR-professional of directeur niet zomaar iets ‘leuks’ organiseren. Je wilt iets dat werkt. En dus komt vroeg of laat de vraag: wat levert een vitaliteitsprogramma nou echt op?
Heel eerlijk? Die vraag zou iedereen moeten stellen. Want vitaliteit is geen doel op zich, maar een middel. Een krachtig middel –mits goed aangepakt. Bananen voorkomen tenslotte geen burn-out. Hieronder lees je wat de opbrengsten zijn wanneer je vitaliteit strategisch en structureel benadert.
1. Minder verzuim
Ziekteverzuim is duur. En vaak onnodig hoog. Organisaties die investeren in vitaliteit, zien hun verzuim structureel dalen. Dat blijkt niet alleen uit mijn eigen praktijk, maar ook uit talloze onderzoeken. Een gerichte aanpak (waarbij gedrag, cultuur én beleid in balans zijn) leidt tot minder fysieke en mentale klachten –en dus minder uitval.
📉 Voorbeeld uit de praktijk: een zorgorganisatie waarmee ik werkte, zag het verzuim dalen van 7,2% naar 3,8% (binnen drie jaar tijd).
2. Meer betrokkenheid
Een vitale organisatie is een plek waar mensen zich gezien en gewaardeerd voelen. Waar autonomie, verbinding en ontwikkeling centraal staan. Dat heeft directe impact op betrokkenheid – en dus op prestaties. Dit is uitgebreid onderzocht en terug te zien in onder andere het Job Demands-Resources Model van professor Schaufeli (Universiteit Utrecht).
Betrokken medewerkers zijn innovatiever, klantgerichter en minder geneigd om te vertrekken. Vitaliteit draagt daarmee bij aan het versterken van je employer brand: je werft daardoor gemakkelijker nieuwe medewerkers.
3. Hogere productiviteit
Vitaliteit vergroot de mentale veerkracht van je mensen. En dat zie je terug op de werkvloer: minder stress, meer focus, beter presterende teams. Door werkdruk bespreekbaar te maken én slimme aanpassingen in de werkomgeving te doen, voorkom je niet alleen uitval maar creëer je ook ruimte om echt te excelleren.
4. Een sterkere cultuur
Vitaliteit raakt aan de kern van je organisatiecultuur. Wanneer vitaliteit verankerd is in het beleid en gedragen wordt door leidinggevenden, ontstaat er een cultuur van oprechte aandacht, openheid en gezamenlijke verantwoordelijkheid.
5. Minder verloop
Meer betrokkenheid, een sterkere cultuur en prettigere samenwerking: dit alles zorgt ervoor dat mensen blijven. Omdat ze zich verbonden voelen met de organisatie en weten dat hun werkgever echt aandacht heeft voor hun welzijn. Vitaliteit als strategie is dus niet alleen een HR-thema, maar een organisatievraagstuk en dit hoort dus (ook) thuis op de directietafel om echte impact te maken.
Wat vraagt dit van jou als HR of directeur?
Een visie. Lef. En een plan.
Een effectief vitaliteitsprogramma ontstaat niet vanzelf. Het vraagt om:
• Duidelijke doelen
• Draagvlak in de organisatie
• Een aanpak op maat
• Meten en bijsturen
Dat klinkt misschien als een grote opgave, maar het is vooral een kans.
Wist je namelijk dat 79% van de werknemers in Nederland waarde hecht aan een werkgever die werk maakt van vitaliteit, terwijl slechts 47% van de werkenden het idee heeft dat hun werkgever hier dáádwerkelijk iets aan doet?
Door vol in te zetten op vitaliteit, zorg je er dus voor dat je een enorme voorsprong pakt als (potentiële) werkgever. Een kans die niet mag laten liggen op de krappe arbeidsmarkt anno 2025.
Aan de slag?
Wil jij ervaren wat vitaliteit in jouw organisatie kan opleveren? Met De Vitaliteitversneller help ik organisaties tot 450 medewerkers om een vitaliteitsaanpak te ontwikkelen die past bij jouw doelen, mensen én context.
👉🏼 Bekijk De Vitaliteitversneller
Grotere organisatie? Dan is intensieve maatwerk begeleiding waarschijnlijk beter passend.
👉🏼 Bekijk Strategisch advies & procesbegeleiding
Of plan direct een gesprek in om te sparren over jouw situatie.

Margot van Hoijdonck

Wat levert een vitaliteits-programma écht op?
Waarom investeren in vitaliteit loont – in cijfers én cultuur. Je wilt als HR-professional of directeur niet zomaar iets ‘leuks’ organiseren. Je wilt iets dat

Stijgende zorgkosten en lange wachtlijsten: wat betekent dit voor vitaliteit op de werkvloer?
Hoe stijgende zorgkosten de vitaliteit op de werkvloer beïnvloeden – en wat je eraan kunt doen Zorgkosten blijven wereldwijd stijgen en dit heeft niet alleen

Onderzoek VU Amsterdam naar vitaliteit op de werkvloer
Vitaliteit op de werkvloer is een actueel thema, maar hoe implementeer je dit effectief in organisaties? Het recente proefschrift “Work Towards Vitality” van Denise Smit,